wtorek, 20 sierpnia 2013

dżem z melona, malin i bazylii

Ta oryginalna konfitura chodziła mi po głowie od dłuższego czasu! Gdy przyszedł sezon owocowy, od razu zabrałam się do jej produkcji. Nie jestem do końca zadowolona z efektu, bo wyszedł bardziej sok, niż gęsty dżem (w przyszłym roku muszę chyba użyć cukru żelującego), ale postanowiłam, że w oczekiwaniu na kolejną sesję przetworową, będę zawartość tegorocznych słoiczków wykorzystywać jako syrop do lodów i innych deserów. Smak jest pyszny, trzeba tylko w przyszłości popracować nad konsystencją.





dżem z melona, malin i bazylii
(wg książki "Smakowite prezenty")


składniki:
(na 6 niedużych słoiczków)

- 200g malin
- 350 g miąższu z melona
- 10 listków bazylii
- 400g cukru 
- sok z połówki cytryny


1. Miąższ z melona kroimy na drobne kosteczki, mieszamy w garnuszku z sokiem z cytryny i cukrem oraz drobno posiekaną bazylią - całość odstawiamy na godzinę.

2. Zagotowujemy zawartość garnka, gasimy ogień, przykrywamy i pozostawiamy na noc. 

3. Następnego dnia przecieramy melonową pulpę przez sitko, a otrzymany syrop doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zmiksowane maliny i gotujemy całość przez parę minut.

4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiczek udało się dobrze zawekować, jeśli wieczko będzie wklęsłe.


Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Z cyklu "madre rady laika": moze wystarczy ograniczyc ilosc soku z cytryny i wtedy uda sie uniknac cukru zelujacego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że soku było stosunkowo niewiele w porównaniu do reszty składników, ale kto wie...? :) w następnym podejściu będę starała się uniknąć żelującego cukru - może po prostu dodam więcej owoców!

      Usuń
  2. Swietne zdjecie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity smakołyk. Przepiękna fotka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...