poniedziałek, 2 grudnia 2013

owsiane ciasteczka z jagodami goji

Jagody goji dostałam od siostry jeszcze zanim zaświtał mi w głowie pomysł na założenie bloga. To chyba był pierwszy tak niecodzienny produkt w mojej kuchni i wtedy jeszcze nie miałam pojęcia jak cenną rzecz mi wręczono. Teraz jestem już bardziej wyedukowana: jagody goji są ponoć najzdrowszymi owocami na świecie i posiadają mnóstwo plusów dla działania naszego organizmu. Z mojej torebeczki ubyło już sporo suszonych nasionek - wykorzystałam je głównie jako składnik owsianych ciastek, które prezentuję dzisiaj. Są naprawdę smaczne i proste w wykonaniu, a do tego zdrowe, bo bogate w żelazo, wapń i wiele innych składników mineralnych. Pozostałą garść owoców planuję wykorzystać na bardziej wytrawny sposób - wciąż szukam inspiracji. Może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony przepis? 


owsiane ciasteczka z jagodami goji
(źródło: internet)


składniki:
(ok.30 ciastek)

- 310g mąki pszennej
- 50g jagód goji
- 120g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g cukru (użyłam brązowego)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki płatków owsianych

1. Jagody goji zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok.20 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy owoce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy na lekko klejące ciasto. Łyżką (najlepiej do lodów) formujemy kulki z masy i układamy je w odstępach na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczając ciastka łopatką. Pieczemy 15 minut i studzimy na kratce.


Smacznego! 


10 komentarzy:

  1. Ten przepis jest wyjatkowo krotki. Az tak latwo sie robi te ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wnioskuje o dobry domowy przepis na zimowa sniadaniowa kasze jaglana z owocami goji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiem czy lubię kaszę jaglaną...to mi wymyśliłaś zadanie!!! :)

      Usuń
  3. Ania teraz czas na super tort ;-)
    m

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) coś słodkiego na pewno wkrótce zrobię! i będę świętować, również z myślą o Tobie "m" ;)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, i świetnie się komponują z fioletowym tłem na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po raz kolejny skorzystałam z przepisu i...znowu sukces! Dzięki i pozdrawiam. Aneta N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i zachęcam do dalszego korzystania! Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...