wtorek, 17 grudnia 2013

krem z pieczarek z rozmarynowo-serową kruszonką

W zeszły weekend mieliśmy u siebie gości, dla których bardzo lubię gotować! I to nie dlatego, że zazwyczaj wszystko im smakuje, ale również dlatego, że tak jak ja, szukają w kuchni nowych smaków, a spotkania przy stole to dla nich jedne z tych ulubionych. Na tę okazję postanowiłam wyszperać kilka nowych przepisów z zaniedbanych ostatnio gazet i książek kulinarnych. Na pierwszy ogień poszła zupa z pieczarek. Choć wydawałoby się, że to zupełnie zwyczajne danie, dla mnie takie nie było! Po raz pierwszy przygotowałam krem w taki sposób - bardzo długie smażenie warzyw i aromatyczna pieczona kruszonka zrobiły swoje. Zupę śmiało dodaję do listy tych ulubionych, a gościom jeszcze raz dziękuję za świetne towarzystwo!



aromatyczny krem z pieczarek 
z rozmarynowo-serową kruszonką
(wg przepisu z magazynu KUCHNIA)


składniki:
(4-6 porcji)

- 1,2kg pieczarek
- 100g masła
- 2 średnie cebule
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 200ml śmietanki kremówki
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku

kruszonka
- 40g ostrego żółtego sera (np.cheddar)
- 40g zimnego masła
- łyżka suszonego rozmarynu
- 80g mąki

1. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy na maśle tak długo, aż osiągną ciemny kolor. W międzyczasie dodajemy do grzybów posiekaną cebulę i cukier (najpierw możemy wybrać parę przysmażonych pieczarek do dekoracji dania). Całość smażymy do czasu, aż warzywa odparują i lekko się zrumienią - dzięki temu zupa zyska więcej aromatu. Zawartość patelni przekładamy do średniego garnka i zalewamy bulionem, gotujemy pół godziny na małym ogniu.

2. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser tarkujemy na grubych oczkach i zagniatamy go z zimnym masłem, przesianą mąką i rozmarynem - ciasto powinno być lekko grudkowate. Kruszonkę wysypujemy na papier lub matę do pieczenia i pieczemy na rumiano ok.25 minut, studzimy.

3. Ugotowaną zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Śmietankę mieszamy z jajkiem i dodajemy ją stopniowo do garnka, ciągle mieszając. Krem gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy na gorąco, posypany kruszonką, przysmażonymi pieczarkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

P.S.1 Do bulionu, dla wzmocnienia aromatu, możemy dorzucić również parę suszonych grzybów leśnych.

P.S.2 Krem możemy także, oprócz kruszonki, posypać uprażonym boczkiem lub podpieczoną wędzona szynką.

P.S.3 Przed podaniem posypmy zupę niewielką ilością kruszonki. Lepiej dołożyć jej większą porcję już w czasie jedzenia, inaczej może zbytnio namoknąć. 

4 komentarze:

  1. "Gościom" jest bardzo miło czytać ten wpis :) Było przepysznie! (zdradzę, że to tylko część całej uczty;)) Dziękujemy za, jak zwykle, ciepłe przyjęcie i kolejne nowe doznania smakowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co - oby więcej takich spotkań! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...