niedziela, 11 maja 2014

grillowana polędwiczka w sosie rabarbarowo-balsamicznym

Rabarbarowy sezon zaczęłam tym razem na wytrawnie (w zeszłym roku rozpoczynałam go na słodko, rabarbarowym crumble - klik) i bardzo mi z tym smacznie! Poniższe danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest całkiem oryginalne i dość wykwintne. Sprawdziło się super w długi majowy weekend. No i zawsze to kolejny mięsny obiad do kolekcji - dla niektórych domowników to wielki krok ku lepszemu! ;) 


grillowana polędwiczka 
w sosie rabarbarowo-balsamicznym
(przepis na mięso i sos inspirowany Kwestią Smaku)


składniki:
(na 4 porcje)

mięso
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy

sos rabarbarowo-balsamiczny
- 4 duże rabarbarowe łodygi
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania
- opiekane ziemniaki
- sałatka ze świeżych warzyw w sosie jogurtowo-koperkowym


1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, a piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę smarujemy oliwą i nacieramy solą oraz pieprzem, układamy na patelni grillowej i obsmażamy z każdej strony przez ok. 2 minuty (łącznie ok. 10 minut). W międzyczasie rabarbar myjemy, odcinamy liście, łodygi kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy do rondelka razem z cukrem, miodem, solą i pieprzem. Mieszając smażymy całość kilka minut, aż rabarbar lekko zmięknie. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy zawartość rondelka ok. 2 minuty, odstawiamy i przykrywamy, żeby sos nie ostygł. 

2. Podgotowane ziemniaki (dodatkowo spryskujemy je oliwą i doprawiam solą oraz pieprzem) wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, żeby się lekko zrumieniły. Usmażoną polędwiczkę zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na patelni (na małym ogniu) na kolejne 10 minut. Składniki sałatki układamy na półmisku, szykujemy sos - łączymy pół szklanki jogurtu z dużą ilością koperku i ulubionymi przyprawami. Podduszone w folii mięso otwieramy i odstawiamy z ognia na 3-4 minuty (aż odpocznie), a powstały sok zlewamy do sosu rabarbarowego. Gotową polędwiczkę kroimy w grube plastry, polewamy gorącym sosem i podajemy z opieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką.


Smacznego!   

6 komentarzy:

  1. Faaaantastyczne wykwintne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie, że pojawił się znowu rabarbar! tylko czekać, aż pojawią się szparagi!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie do szparagów nie jestem przekonana, ale chyba muszę się z nimi jednak zmierzyć w tym sezonie! Nie obiecuję, ale postaram się zamieścić je na blogu :)

      Usuń
  3. ps. super pomysł na sałatkę - wygląda prosto i świeżo, super tu pasuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprostsza na świecie i bardzo smaczna :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...