Uwielbiam pomelo, choć tak naprawdę znam je od niedawna. Najchętniej ten orzeźwiający owoc jem bez niczego, ale raz postanowiłam połówkę wykorzystać w bardziej twórczy sposób. Wyszperałam przepis na szybką tajską sałatkę. A że krewetki lubię nie mniej, wyszło pysznie i zdrowo. Polecam jako ekspresowy lunch lub lekką kolację. Mniam!
tajska sałatka z krewetkami i pomelo
(inspiracja: Kwestia Smaku)
składniki:
(na 2 porcje)
- 12 dużych gotowanych krewetek (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki startego imbiru (użyłam drobno pokrojonego marynowanego)
- świeżo zmielona sól
- łyżeczka oleju
- 1/2 pomelo obranego ze skóry
- pół marchewki drobno starkowanej
- garść kiełków fasoli mung (użyłam marynowanych)
- łyżeczka sezamu (np. czarnego)
sos limonkowy
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (użyłam oleju ryżowego)
- pół łyżeczki płatków chili
1. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Krewetki nacieramy imbirem i solą (jeśli były mrożone, rozmrażamy i osuszamy), smażymy po 1-2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju i przekładamy do miseczki. Na talerzach rozkładamy kawałki pomelo, układamy krewetki, posypujemy całość tartą marchewkę, kiełkami fasoli mung i sezamem. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy.
Smacznego!
Rewelacyjny przepis na szybkie przepyszne danie!!! Ślinka sama leci!!!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpiękne pastelowe kolory zdjęcia, aż chce się czekać na wiosnę i na takie właśnie smaki. PS. SUPER SPRAWA ŻE JEST JUŻ PDF!!!!!!
OdpowiedzUsuńteż już czekam na bardziej wiosenną kuchnię! :) tymczasem pozdrawiam z dziś bardzo słonecznego Gdańska!
Usuń