niedziela, 23 marca 2014

tarta z pieczarkami, kurczakiem i serem feta

Długo zbierałam się do zrobienia tarty mięsnej. Ale cieszę się, że w końcu się zdecydowałam, wyszła naprawdę dobrze! Użyłam swojego sprawdzonego kruchego ciasta i dodałam ulubione składniki, nie mogło być więc inaczej. Kurczak, pieczarki, oliwki, włoskie orzechy, feta i sporo świeżego rozmarynu to idealne połączenie :) 

Dobrej niedzieli!


tarta z pieczarkami, kurczakiem i serem feta


składniki:
(na formę ok.24cm)

ciasto
250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko (lub 3-4 łyżki zimnej wody)

farsz
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
- ok.300 g pieczarek (lub kto woli i ma - kurek :)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
- świeżo zmielone sól i pieprz

- ok.15 czarnych oliwek
- ok.100 g fety
- garść włoskich orzechów
- gałązka rozmarynu
- świeżo zmielony pieprz

do podania
- rukola
- oliwa



1. Przesianą do średniej miski mąkę ucieramy palcami z drobno pokrojonym zimnym masłem i łyżeczką soli. Dodajemy jajko (lub wodę), zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i owijamy folią - schładzamy godzinę w lodówce.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem dno, przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy. Spód pieczemy 15 minut, następnie usuwamy obciążenie oraz papier i dopiekamy tartę kolejne 13 minut, aż osiągnie złoty kolor. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika.

3. W międzyczasie kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekany czosnek i piersi - smażymy mięso, aż się zetnie. Dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki i całość dusimy pod przykryciem ok.10 minut, od czasu do czasu mieszając. Do miseczki zlewamy powstały z duszenia sos, dodajemy mąkę, żółtka, skórkę z cytryny i świeży rozmaryn, dokładnie mieszamy. Masę wlewamy z powrotem na patelnię i chwilę mieszamy, aż farsz stanie się bardziej gęsty. Na koniec doprawiamy sos świeżo zmieloną solą i pieprzem. 

4. Zawartość patelni wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy oliwki, fetę oraz pokrojone na duże kawałki orzechy włoskie. Całość posypujemy świeżym rozmarynem i doprawiamy pieprzem. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok.15-20 minut. Podajemy na ciepło z dodatkiem rukoli. Bezpośrednio na talerzu tartę warto polać odrobiną oliwy.


Smacznego!

P.S. Danie jest dość delikatne. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki proponuję oliwki czarne zamienić na zielone i dodatkowo posypać tartę przed pieczeniem pokrojonymi na grube kawałki suszonymi pomidorami. 

3 komentarze:

  1. Ależ zachęcająca tarta! Zjedzenia od zaraz warta!! Oj,warta!!

    OdpowiedzUsuń
  2. krotko i na temat! fajne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...