czwartek, 11 lipca 2013

makaron z fasolką szparagową

Na fasolkę szparagową miewam nagłe zachcianki! Najlepiej smakuje mi przygotowana przez Mamę i choć na co dzień rezygnuję z dodatku bułki tartej, w mazurskich stronach zjadam ze smakiem właśnie tak przygotowaną porcję warzyw. Tym razem postanowiłam spróbować wpleść zielone strączki w mniej popularne w moim rodzinnym domu danie, a mianowicie makaron. Kaprys na fasolkę spełniłam w smakowity sposób! Przy okazji obiecałam sobie, że zaserwuje ten przysmak Rodzicom przy najbliższej okazji.




makaron z fasolką szparagową, serem pleśniowym i suszoną szynką
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 2 porcje)

- 200g fasolki szparagowej
- 4 plasterki szynki (np. prosciutto lub szwardzwaldzkiej)
- 2 porcje makaronu (ok.200g, np. penne lub świderki)
- 70g sera pleśniowego (np.gorgonzola)
- 3 łyżki śmietany
- kilka listków bazylii
- świeżo zmielona sól i pieprz


1. Odcinamy końcówki od strączków fasolki i gotujemy/parujemy ją ok.10-15 minut, do czasu gdy będzie już miękka. 

2. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i lekko podsmażamy, aż się zrumieni. Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę - połowę mieszamy ze śmietaną (rozgniatamy widelcem lub nawet miksujemy w blenderze na gładki krem), resztę pozostawiamy w kawałkach.

3. Makaron gotujemy al dente (zazwyczaj jest to ok.10 minut) i po odcedzeniu wrzucamy go z powrotem do garnka. Dodajemy do niego resztę składników: fasolkę, szynkę, kostki sera, sos serowo-śmietanowy, porwaną bazylię - całość doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i od razu podajemy.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. A bedzie mozna sie wkrecic na dodatkowego goscia?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. będzie można, ale pod warunkiem, że na deser zaserwujesz malinowe crumble! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...