piątek, 5 lipca 2013

czereśniowa sałatka

Czereśnie to zdecydowanie moje ulubione owoce sezonowe! Tym razem chciałam zobaczyć, jak sprawdzą się nie w wersji deserowej, ale wytrawnej. Muszę przyznać, że smakują dobrze, a już na pewno bardzo oryginalnie!







sałatka z czereśniami, ricottą i chili

(wg przepisu z Kwestii Smaku)



składniki:

- roszponka lub rukola
- serek ricotta
- wypestkowane czereśnie
- papryczka chili - wypestkowana i pokrojona w paseczki

sos
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- garść zmiksowanych czereśni (ok. 2 łyżki)
- 3 łyżki syropu/soku wiśniowego

 do podania
- grzanki/bagietka


1. Składniki na sos mieszamy, dodajemy do nich wypestkowane czereśnie i papryczkę, odstawiamy na bok. Sałatę i ricottę układamy na talerzu wedle uznania, polewamy składniki gotowym winegretem czereśniowym z chili i owocami. Danie podajemy z grzankami lub bagietką.


Smacznego!

P.S. Jeśli chcemy wzbogacić sałatkę, myślę że świetnie smakowałaby z dodatkiem drobiu.  Bez wahania spróbowałabym też użyć innego serka, choćby koziego czy fety. 

3 komentarze:

  1. wow! robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda - sałatka faktycznie niecodzienna! I w wyglądzie i w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pycha!!!!! Cudowna kompozycja smaków!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...