piątek, 18 lipca 2014

pizza z ratatouille, oliwkami i suszoną szynką

Kamień do pieczenia pizzy to zdecydowany hit kulinarny ostatnich miesięcy :) Zaraziliśmy nim już znaczną część naszych znajomych - niedługo będą go mieli już pewnie wszyscy! I dobrze, bo włoski przysmak z kamienia jest nieporównywalnie lepszy w stosunku do tego z blachy. Kto nie próbował, niech się przekona! Szczerze mówiąc to u nas pizza gości aż za często, ale przymykam na to lekko oko, starając się komponować wersje w miarę zdrowe i wartościowe. Myślę, że ta poniższa propozycja właśnie taka jest.

Dobrego weekendu! :)



pizza z ratatouille, oliwkami i suszoną szynką


składniki:
(na 2 pizze ok. 30 cm)

ciasto 
- 15 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- szklanka (250 ml) ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 szklanki (300 g) mąki + dodatkowa ilość do posypania dłoni i blatu
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka oliwy

dodatki
- 1 średnia cukinia 
- 2-3 średnie pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- 1 żółta papryka, przepołowiona i oczyszczona z gniazda nasiennego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- świeży lub suszony tymianek
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 2 garści oliwek
- kilka plasterków suszonej szynki (opcjonalnie, dla mięsożerców)
- kilka kostek ulubionego sera (opcjonalnie, dla serożerców ;)

do podania
- oliwa


1. Drożdże oraz cukier wrzucamy do małej miseczki, wlewamy do nich około pół szklanki (120 ml) ciepłej wody. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia składników, i odstawiamy na 10 minut. W średniej misce łączymy mąkę z solą, dodajemy odstałe drożdże, oliwę i resztę wody. Ciasto delikatnie mieszamy w naczyniu, po czym wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniatamy ok.8-10 minut. Po tym czasie konsystencja masy powinna nieco stwardnieć, przestać przyklejać się do dłoni i powierzchni roboczej. Po wyrobieniu rzucamy ciastem kilkakrotnie o blat (w celu uaktywniania glutenu), wkładamy je do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

2. Do piekarnika wstawiamy kamień i rozgrzewamy go do 250 stopni. W międzyczasie wszystkie warzywa kroimy w półplasterki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i mieszając dusimy ok. 20 minut, aż zawartość patelni zmięknie. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem, odstawiamy.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Ciasto przekładamy na rozgrzany kamień, wykładamy na niego równomiernie połowę warzyw, rzucamy połowę oliwek i porwaną na mniejsze części suszoną szynkę. Opcjonalnie wierzch możemy posypać ulubionym serem. Pizzę pieczemy 15 minut. Te same czynności powtarzamy z drugą porcją. Podajemy z oliwą do polania.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Poproszę o info dla niewtajemniczonych - co to jest do diaska to ratatouille? ???!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg mojej wiedzy ratatouille to francuskie danie przyrządzane na bazie duszonych warzyw :) głównie cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów! Można je użyć do pizzy, makaronu, czy choćby zjeść z bagietką.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...