wtorek, 15 lipca 2014

owoce z sosem miętowo-bazyliowym

Na szczęście pogoda się poprawia i znów można cieszyć się z lekkich, orzeźwiających przekąsek i drugich śniadań. Ostatnio kupuję bardzo dużo nektarynek, łapię też ostatnie truskawki! Owoce najczęściej jem bez dodatków, ale czasami przygotowuję do nich zielony, słodkawo-kwaśny sos. I dziś prosty przepis właśnie na niego :) Dobrego dnia!


owoce z sosem miętowo-bazyliowym


składniki:
(na 2 porcje/talerze)

owoce
- pół soczystego melona
- 2 nektarynki
- kilkanaście truskawek

zielony sos
- sok wyciśnięty z 1 małej limonki
- szklanka świeżej mięty
- pół szklanki świeżej bazylii
- 1 łyżka cukru trzcinowego


1. Melona, nektarynki i truskawki myjemy, kroimy na kawałki według upodobania i układamy na talerzach. Składniki sosu miksujemy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałym ziołowym pesto polewamy owoce i od razu podajemy.


Smacznego!

P.S. Jeśli zostanie Wam trochę sosu, świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów! :)

4 komentarze:

  1. Ale super przepis! Na nieszczęście pogoda poprawiła się aż za bardzo i teraz to ta przekąska powinna zastąpić wszystkie inne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się! owoce są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne te pastele!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...