Na szczęście pogoda się poprawia i znów można cieszyć się z lekkich, orzeźwiających przekąsek i drugich śniadań. Ostatnio kupuję bardzo dużo nektarynek, łapię też ostatnie truskawki! Owoce najczęściej jem bez dodatków, ale czasami przygotowuję do nich zielony, słodkawo-kwaśny sos. I dziś prosty przepis właśnie na niego :) Dobrego dnia!
owoce z sosem miętowo-bazyliowym
składniki:
(na 2 porcje/talerze)
owoce
- pół soczystego melona
- 2 nektarynki
- kilkanaście truskawek
zielony sos
- sok wyciśnięty z 1 małej limonki
- szklanka świeżej mięty
- pół szklanki świeżej bazylii
- 1 łyżka cukru trzcinowego
1. Melona, nektarynki i truskawki myjemy, kroimy na kawałki według upodobania i układamy na talerzach. Składniki sosu miksujemy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałym ziołowym pesto polewamy owoce i od razu podajemy.
Smacznego!
P.S. Jeśli zostanie Wam trochę sosu, świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów! :)
Ale super przepis! Na nieszczęście pogoda poprawiła się aż za bardzo i teraz to ta przekąska powinna zastąpić wszystkie inne dania:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się! owoce są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSmaczne te pastele!
OdpowiedzUsuńpyszne! :)
Usuń