poniedziałek, 28 lipca 2014

kruche ciasto z nektarynkami

Lubię proste przepisy, a ten jest najłatwiejszy pod słońcem! W końcu spróbowałam też pieczonych nektarynek - zawsze zjadałam te owoce na surowo - im bardziej zimne i chrupiące, tym lepsze! :) Ale przekonałam się do ich przetwarzania i poniższe ciasto stało się dla mnie kwintesencją lata, smakiem tegorocznych wakacji. Proste jest piękne!

Dobrego poniedziałku - niech będzie początkiem udanego tygodnia :) 


kruche ciasto z nektarynkami
(inspirowane przepisem z książki "HOME MADE summer")


składniki:
- 175 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 125 g zimnego masła
- łyżka zimnej wody

- 3-4 świeże nektarynki
- szczypta soli
- 3-4 łyżki brązowego cukru


1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz cukier. Masło kroimy w małą kosteczkę i dodajemy je do suchych składników - całość rozcieramy, aż tłuszcz się wchłonie. Dodajemy łyżkę wody, zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i chłodzimy przez minimum 30 minut. Nektarynki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki owoców kroimy w grube plastry, wrzucamy do miseczki, zasypujemy cukrem i solą, przykrywamy i pozostawiamy na blacie na około pół godziny.

2.  Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek wielkości mniej więcej 30 cm (dobrze robić to bezpośrednio na macie/papierze, na którym będziemy piec deser - ciasto jest dość delikatne). Na środku koła rozkładamy owoce (powstały sok odlewamy i wykorzystujemy np. jako dodatek do wody), pozostawiając ok.4-5 centymetrowy margines na obrzeżach surowego ciasta. Brzegi zakładamy do środka placka, tak aby tworzyły barierę dla nektarynek. Ciasto pieczemy 35-40 minut, aż nabierze złotego koloru. Podajemy na ciepło z gałką waniliowych lodów, lub na zimno posypane cukrem pudrem.


Smacznego!

P.S. Konsystencja ciasta jest bardzo krucha i lekko piaskowa - należy się z nim obchodzić ostrożnie! ;) 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...