Nie
jestem miłośniczką moreli (może z wyjątkiem tych suszonych) i do tarty z
morelowym dżemem podchodziłam najpierw dość sceptycznie, ale jak zwykle
zaintrygowało mnie połączenie słodko-słonych smaków, więc w końcu postanowiłam
ją upiec. Tak polubiłam ten smak, że deser serwowałam nie raz i wszyscy zgodnie
twierdzą, że jest bardzo dobry. Pistacje mogłabym jeść bez końca, a i jabłka
bardzo lubię - miks tych trzech rzeczy w jednym cieście to strzał w dziesiątkę! A do tego przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w realizacji.
tarta z jabłkami, dżemem morelowym i pistacjami
(wg
przepisu z magazynu KUCHNIA)
składniki:
(na tartę
o średnicy 24cm)
ciasto
- 1,5
szklanki mąki
- łyżka
cukru pudru
- 100 g
masła
- 1 jajko
-
szczypta soli
wypełnienie
tarty
- jabłka
(kilka antonówek lub 2 większe owoce)
- dżem
morelowy (ok.5 łyżek)
- garść
pistacji (ewentualnie podprażonych orzechów pinii lub płatków migdałów)
1.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, owijamy ją folią i
chłodzimy w lodówce ok.1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, ciastem
wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut.
2. Jabłka
obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na półplasterki. Owocami wykładamy spód (najlepiej robić to okręgami, zaczynając od zewnątrz tarty -
jabłka powinny na siebie zachodzić) i pieczemy całość 30 minut.
3.
Konfiturę podgrzewamy w małym rondelku i polewamy nią równomiernie powierzchnię ciasta. Tartę posypujemy rozkruszonymi i
delikatnie podprażonymi na suchej patelni pistacjami lub innymi orzechami.
Smacznego!
Tarta - palce lizać!!!
OdpowiedzUsuńjest naprawdę pyszna! Krucha, trochę kwaśna, trochę słodka, trochę słona. Warto spróbować - a nóż te smaki łącznie przypadną do gustu :)
Usuń