sobota, 28 września 2013

tarta z jabłkami, dżemem morelowym i pistacjami

Nie jestem miłośniczką moreli (może z wyjątkiem tych suszonych) i do tarty z morelowym dżemem podchodziłam najpierw dość sceptycznie, ale jak zwykle zaintrygowało mnie połączenie słodko-słonych smaków, więc w końcu postanowiłam ją upiec. Tak polubiłam ten smak, że deser serwowałam nie raz i wszyscy zgodnie twierdzą, że jest bardzo dobry. Pistacje mogłabym jeść bez końca, a i jabłka bardzo lubię - miks tych trzech rzeczy w jednym cieście to strzał w dziesiątkę! A do tego przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w realizacji.




tarta z jabłkami, dżemem morelowym i pistacjami
(wg przepisu z magazynu KUCHNIA)


składniki:
(na tartę o średnicy 24cm)

ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- łyżka cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli

wypełnienie tarty
- jabłka (kilka antonówek lub 2 większe owoce)
- dżem morelowy (ok.5 łyżek)
- garść pistacji (ewentualnie podprażonych orzechów pinii lub płatków migdałów)


1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce ok.1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut.

2. Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na półplasterki. Owocami wykładamy spód (najlepiej robić to okręgami, zaczynając od zewnątrz tarty - jabłka powinny na siebie zachodzić) i pieczemy całość 30 minut.

3. Konfiturę podgrzewamy w małym rondelku i polewamy nią równomiernie powierzchnię ciasta. Tartę posypujemy rozkruszonymi i delikatnie podprażonymi na suchej patelni pistacjami lub innymi orzechami.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Tarta - palce lizać!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest naprawdę pyszna! Krucha, trochę kwaśna, trochę słodka, trochę słona. Warto spróbować - a nóż te smaki łącznie przypadną do gustu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...