Na świeże
figi czekałam z utęsknieniem od wielu miesięcy, a o poniższym deserze marzyłam usilnie od początku lata! I oto pierwszą w tym sezonie tartę figową udało mi
się zaserwować (i to nie byle komu, bo Rodzicom) już w miniony weekend. Wiem na
pewno, że na tym nie poprzestanę, bo chcę figowy okres wykorzystać jak
najpełniej i zmierzyć się z różnymi przepisami z użyciem tych pysznych
owoców. Dziś prezentuję ciasto, które ujmuje mnie swoją prostotą i szybkością wykonania, a jednocześnie pięknym wyglądem, wykwintnością i nietuzinkowym smakiem...
kremowa
tarta z figami
składniki:
(na
blaszkę o wymiarach 25x30cm)
ciasto
- 250g
mąki
- 3 łyżki
cukru
-
szczypta soli
- 150g
zimnego masła
- jajko
masa
- duży
kubek jogurtu greckiego (ok.330g)
- 200g
białej czekolady
- laska
wanilii
- 3 figi
pokrojone na ósemki
1. Suche
składniki ciasta przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i mieszamy, aż tłuszcz się wchłonie. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto na
jednolitą masę - tworzymy kulę, owijamy ją folią i chowamy do lodówki na min. 1 godzinę.
2.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gdy ciasto się schłodzi wykładamy nim
formę (pamiętając o wylepieniu dość wysokich brzegów), nakłuwamy widelcem,
przykrywamy papierem i obciążamy - wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15
minut. Po upływie tego czasu usuwamy papier i obciążenie i dopiekamy spód przez
ok. 10-12 minut, aż do zrumienienia ciasta.
3.
Czekoladę, podzieloną na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej - zazwyczaj stawiam metalową miskę na garnku wypełnionym wrzącą wodą i mieszam, aż do
uzyskania gładkiej konsystencji (można również rozpuścić ostrożnie czekoladę bezpośrednio w garnuszku lub na patelni, na malutkim ogniu). Do płynnej czekolady dodajemy jogurt grecki, dorzucamy wydrążone ziarenka z laski wanilii i
mieszamy całość na jednolity krem.
Smacznego!
P.s. Tartę robiłam również na spodzie z ciasta francuskiego. Wystarczy piec płat ciasta (z zawiniętymi minimalnymi marginesami, żeby później krem nie wypłynął; możemy również, przed włożeniem do piekarnika, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem dla uzyskania lśniącej skórki) w 180 stopniach przez 15 minut. Ta wersja jest również bardzo dobra, zwłaszcza jeśli mamy mniej czasu na przygotowania.
Przeeepyszny, bardzo oryginalny deser w niezapomnianej magii rodzinnego klimatu. Dziękujemy z całego serca
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńAniu, a jak kupić dobre figi? czy na coś konkretnego zwrócić uwagę - np. lepsze są miękkie czy twardsze do takiej tarty? fanka
OdpowiedzUsuńJeśli masz w planach zrobić tartę zaraz po kupieniu fig, to proponuję wybrać już takie dojrzałe owoce: miękkie, ale jeszcze z jędrną skórką - będą się wtedy dobrze kroiły, a skórka będzie przyjemna do jedzenia.
UsuńFigi są bardzo delikatnymi owocami, trzeba uważać z transportem i przechowywaniem (jeśli planuję ich użyć za parę dni, trzymam je w lodówce i pilnuję żeby leżały swobodnie)ale generalnie nie jest aż tak trudno wyczuć ich akuratność do spożycia! ;)
cześć Ania:-) uwielbiam figi....i nigdy nie spotkałam ich w połączeniu z białą czekoladą - w sobotę przetestuje przepis na mojej rodzince! ściskam :-)
OdpowiedzUsuńm
cześć M ;)
Usuńmyślę, że tarta z figami bardzo posmakuje zarówno Tobie, jak i reszcie rodziny. Trzymam kciuki za udaną realizację przepisu - będzie pysznie! :)
tarta przepyszna i zrobiła furorę! Lubię podbierać Ci proste i sprawdzone przepisy, niestety wiem, że na przyszłość powinnam uważniej je czytać....
OdpowiedzUsuńbo wielkość foremki ma jednak znaczenie ^^
oj ma! :) staram się pisać jak najzwięźlej, żeby można było dobrnąć do końca receptury...ale akurat rozmiar foremki jest zawsze na początku, tuż pod nazwą dania :P Czekam na kolejne realizacje przepisów i wrażenia z tym związane!
UsuńHallo Ania :)
OdpowiedzUsuńMalgosia hat mir das Rezept übersetzt und ich habe es mit Johannisbeeren ausprobiert.
Es ist sooo lecker!
Meine Eltern und Nachbarn haben mir den Kuchen vor der Nase weggegessen :D
Er schmeckt allen so gut, dass ich ihn jetzt noch einmal backen muss :D
Dankeschön, ganz liebe Grüße,
Saskia
Hi Saskia!
UsuńThanks for your nice comment - my computer translated it in a very ridiculous and funny way but all in all I understood the meaning ;) Im glad you like this recipe, that's my favourite as well. I've never tried this cake with currants - that's the great idea! Thank you for inspiration :)
All the best and see you soon!
Ania
P.S. Next time eat this tart alone! :P Or give a piece to Gosia - she never eats too much ;)
24 yr old VP Product Management Estele Gudger, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Taxidermy. Took a trip to Gondwana Rainforests of Australia and drives a Navigator. Polecane do przeczytania
OdpowiedzUsuń