piątek, 13 września 2013

mleczna chałka z borówkami

Chałki nie jadłam od lat...a pamiętam, jakby to było dziś, jak w wieku szkolnym chodziłyśmy z koleżankami nad miejskie jezioro i z nogami zwieszonymi nad taflą wody, zajadałyśmy się kawałkami bułki, maczanymi skrzętnie w waniliowym serku. To były pyszne, beztroskie czasy! Zdecydowanie za długo zwlekałam z ponownym skosztowaniem chałki (naprawdę nie wiem jak to się stało, że na tak długo o niej zapomniałam!), ale za to jak już wróciła do moich kuchennych łask, to w nieprzeciętnym stylu! Wiem, że do tego przepisu będę miała duży sentyment. Jestem też pewna, że każdy kto spróbuje tego deseru, bardzo go polubi!






mleczna chałka z borówkami


składniki:
(na naczynie o średnicy ok.24 cm)

- chałka
- szklanka borówek
- szklanka mleka
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- wanilia


1. Chałkę rwiemy na mniejsze części i wrzucamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ją świeżymi borówkami.

2. Mleko łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz wanilią (najlepsze są ziarenka wydrążone z laski wanilii ale jeśli akurat nie mamy suszonych strączków możemy dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub jeśli lubimy - aromatu waniliowego) do uzyskania gładkiej konsystencji. Masą zalewamy chałkę i odstawiamy na 20 minut do nasiąknięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

3. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35-40 minut (w razie potrzeby, gdy chałka zacznie się zbytnio rumienić, na ostatnie 10 minut możemy ją przykryć folią aluminiową). Deser smakuje pysznie zarówno na gorąco, jak i na zimno - ma wtedy konsystencję ciasta sernikowego i świetnie się kroi!


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. cześć Ania:-) kuszący przepis, mam tylko jedno pytanie ta śmietana to 30%?
    m:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam 18%, ale myślę, że trzydziestka też by się sprawdziła! dobrze byłoby, żeby śmietana była w miarę gęsta, bo w połączeniu z mlekiem i tak się troszkę rozrzedzi :)

      Usuń
  2. totalnie romantyczny przepis, aż się ciepło w sercu robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie, to jest przepis z rodzaju tych magicznych - sprzyja marzycielskim rozmyślaniom i pięknie wygląda :)

      Usuń
  3. Ta pierzynka z chałki pod borówka jest rewelacyjna!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...