wtorek, 1 października 2013

krewetki zapiekane z pomidorkami i pietruszką

Mmmm... poniższe danie mogłabym naprawdę jeść codziennie! Nie mam doświadczenia w przyrządzaniu owoców morza (a szkoda, bo bardzo je lubię, więc czas chyba nadrobić braki!), ale ten przepis jest tak nieskomplikowany, że po prostu nie może się nie udać. Na dodatek można go łatwo modyfikować i wzbogacać (np.dodając oliwki lub inne ulubione świeże zioła) dostosowując do własnych preferencji smakowych. Porcje są w sam raz na lekką, rozgrzewającą obiadokolację. Pyszności!





krewetki zapiekane z pomidorkami, czosnkiem i pietruszką


składniki:
(2 porcje)

- 12 krewetek tygrysich (rozmrożonych)
- 12 pomidorków koktailowych
- 2 duże ząbki czosnku
- garść świeżej posiekanej pietruszki
- papryczka chili (opcjonalnie, dla lubiących ostre smaki)
- 2 plasterki masła
- 2 ćwiartki cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- świeża bagietka


1. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Do dwóch żaroodpornych miseczek wrzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posypujemy je cienkimi plasterkami czosnku oraz posiekaną pietruszką i opcjonalnie chili. Całość doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Na wierzch warzyw kładziemy krewetki, a na nich po plasterku masła.

2. Danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut. Podajemy na gorąco polewając każdą porcję, bezpośrednio przed jedzeniem, sokiem z ćwiartki cytryny. Świeżą bagietkę moczymy w powstałym aromatycznym sosie.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. aaaaaaaagh! dziękuję za spełnienia marzenia o prostych szybkich krewetkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co :) obiecuję, że krewetek pojawi się więcej za jakiś czas bo też jestem ich fanką!

      Usuń
  2. Uwielbiam krewetki! Przepis wysmienity!

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i potwierdzam, że nawet laikowi dobrze wychodzi :) I TO JAK!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, że to nic trudnego? a jaki dobry smak!

      Usuń
  4. idealny przepis, danie szybkie i proste , przetestowałam je już 2 razy i jestem bardzo zadowolona z rezultatów, zwłaszcza przy braku talentu kulinarnego ;) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że danie smakuje :) sama bym teraz chętnie je zjadła...

      Usuń
  5. Poproszę to jeszcze raz jutro na kolację:)
    Ł

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...