wtorek, 10 września 2013

muffinki marchwiowe z orzechami, fetą i żurawiną

Wypróbowałam już mnóstwo przepisów na babeczki słodkie, ale to na te wytrawne mam ostatnio większą chęć. Muffinki to, według mnie, idealna przekąska imprezowa, sposób na drugie śniadanie w pracy lub weekendowy piknik - są szybkie w wykonaniu, wygodne w podaniu i jedzeniu oraz całkiem sycące. Na poniższą propozycję natknęłam się dawno temu w miesięczniku KUCHNIA. W przepisie zaintrygowało mnie połączenie słodko-słonych składników, postawiłam więc sobie za cel wreszcie go zrealizować! Efekt końcowy pozytywnie zaskoczył - smak lekko niedopowiedziany i dzięki temu naprawdę ciekawy!




muffinki marchwiowe 
z orzechami, fetą i żurawiną


składniki:
(na ok.16 sztuk)

- 250 g mąki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 80 g suszonej żurawiny
- 3 marchewki
- 3 jajka
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 250 g twardej fety


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, orzechy oraz żurawinę. Jajka mieszamy z olejem, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wszystkie składniki dodajemy do suchych produktów. Ciasto delikatnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek (do ok. 3/4 ich wysokości). Fetę kroimy w kosteczki i układamy ją na wierzchu każdej porcji, delikatnie wciskając ser w ciasto. Babeczki pieczemy 25 minut i studzimy na kratce.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. śliczne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! bałam się, czy nie będzie zbyt pstrokate, ale taki właśnie miałam pomysł na przedstawienie babeczek - myślę, że w efekcie zdjęcie wyszło całkiem ciekawie :)

      Usuń
    2. O nie, nie jest pstrokato. Wszystkie zdjecia bardzo ciekawe.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...