czwartek, 19 września 2013

figowe caprese z żurawinowym sosem

Caprese to świetny pomysł na przekąskę lub lekką obiadokolację. Oprócz tradycyjnej wersji z pomidorami i bazylią, próbowałam również mozarelli z pieczonymi buraczkami i miodowo-czosnkowym winegret - bardzo polecam! Natomiast teraz, kiedy świeże figi są na wyciągnięcie ręki, nie ma nic lepszego od połączenia białego, delikatnego i miękkiego sera, właśnie z tymi owocami. Sałatka jest bardzo delikatna i oryginalna w smaku, a do tego robi się ją w 3 minuty! 





figowe caprese z żurawinowym sosem
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 1 porcję)

- 2 świeże figi
- duża kulka mozzarelli
- mieszanka sałat

- świeża lub opieczona bagietka

sos żurawinowy
- 2 łyżki żurawiny ze słoiczka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy


1. Składniki sosu mieszamy na gładką konsystencję. Figi i mozarellę kroimy na plasterki. Na talerzach rozkładamy mieszankę sałat i układamy owoce, przeplatając je serem. 
Bezpośrednio przed podaniem polewamy danie żurawinowym dressingiem. Sałatkę podajemy ze świeżym lub opieczonym pieczywem.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pomysl i widok rzuca na kolana!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to jest wino? bo juz sama nie wiem czego mi się najbardziej chce z tego zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to jest wino - wszystko najlepiej smakuje w zestawie :)

      Usuń
  3. To coś dla mnie:) ale carpaccio z pieczonych buraków No.#1!
    Ł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak myślę :) to figowe raz na jakiś czas, a buraczkowe mogę jeść codziennie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...