Caprese
to świetny pomysł na przekąskę lub lekką obiadokolację. Oprócz tradycyjnej
wersji z pomidorami i bazylią, próbowałam również mozarelli z pieczonymi
buraczkami i miodowo-czosnkowym winegret - bardzo polecam! Natomiast teraz,
kiedy świeże figi są na wyciągnięcie ręki, nie ma nic lepszego od połączenia
białego, delikatnego i miękkiego sera, właśnie z tymi owocami. Sałatka jest bardzo delikatna
i oryginalna w smaku, a do tego robi się ją w 3 minuty!
figowe
caprese z żurawinowym sosem
(wg
przepisu z Kwestii Smaku)
składniki:
(na 1
porcję)
- 2
świeże figi
- duża
kulka mozzarelli
-
mieszanka sałat
- świeża
lub opieczona bagietka
sos
żurawinowy
- 2 łyżki
żurawiny ze słoiczka
- 1 łyżka
miodu
- 2
łyżeczki soku z cytryny
- świeżo
zmielone sól i pieprz
- 1
łyżeczka oliwy
1.
Składniki sosu mieszamy na gładką konsystencję. Figi i mozarellę kroimy na
plasterki. Na talerzach rozkładamy mieszankę sałat i układamy owoce,
przeplatając je serem.
Bezpośrednio przed podaniem polewamy danie żurawinowym
dressingiem. Sałatkę podajemy ze świeżym lub opieczonym pieczywem.
Smacznego!
Pomysl i widok rzuca na kolana!:)
OdpowiedzUsuńczy to jest wino? bo juz sama nie wiem czego mi się najbardziej chce z tego zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńtak, to jest wino - wszystko najlepiej smakuje w zestawie :)
UsuńTo coś dla mnie:) ale carpaccio z pieczonych buraków No.#1!
OdpowiedzUsuńŁ
też tak myślę :) to figowe raz na jakiś czas, a buraczkowe mogę jeść codziennie!
Usuń