Być może ktoś z Was zechce w najbliższe dni schronić się przed upałem w cieniu lasu i zdecyduje się na zbieranie jagód. Albo wybierze opcję mniej wymagającą i owoce kupi bądź, tak jak ja, dostanie! :) Jakby nie było, poniższy przepis to świetna forma wykorzystania tych leśnych drobin. Robię ostatnio te placki dosłownie co drugi dzień i wcale nie mam dość!
Dobrego weekendu :)
jogurtowe placki z jagodami
(przepis z Kwestii Smaku)
składniki:
(na ok.12-16 sztuk)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 15 g cukru waniliowego (najlepiej domowego - KLIK)
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód
- do smażenia: olej kokosowy
- do podania: świeże jagody, syrop konowy
Jogurt, jajka i cukier miksujemy w średniej misce na niewielkich obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, łączymy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec ostrożnie wsypujemy jagody i mieszamy łyżką, aż równomiernie rozłożą się w cieście. Placki smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony (przekładamy bardzo ostrożnie). Podajemy ze świeżymi jagodami i syropem klonowym.
Smacznego!
Potwierdzam, pychota!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały! Kurcze, nie wiem dlaczego nie widzę komentarzy... :( Dopiero teraz przeglądam wpisy i widzę, że ktoś coś pisał! Dziękuję za komentarz! :) ściskam
Usuńdzisiaj robię! :)
OdpowiedzUsuńTrochę późno pytam ale jak smakowały? :P
Usuń