wtorek, 21 czerwca 2016

pasta z pieczonej papryki, słonecznika i rozmarynu

Już raz prezentowałam Wam pastę z pieczonej papryki (KLIK). Tamta była bogatsza w składniki (m.in.włoskie orzechy czy parmezan), ta natomiast cieszy małą ich ilością, szybkością w wykonaniu i prostym (w dobrym tego słowa znaczeniu!) smakiem. Zadowoli tych, którym znudziły się kanapki z serem i szynką ;) Ucieszy też tych, którzy lubią podawać tego typu smarowidła jako imprezowe przekąski. Dla mnie aromat pieczonych warzyw nie ma sobie równych dlatego ta propozycja często ląduje na naszym stole. 

A przepis na bułeczki znajdziecie w niedawnym wpisie z buraczkowymi burgerami (KLIK). Do dzieła! :)


pasta z pieczonej papryki, słonecznika i rozmarynu
(wg przepisu z książki "Zielono&zdrowo")



składniki:

- 3 duże czerwone papryki
- 75 g słonecznika
- sok z połowy cytryny
- listki z 2 gałązek rozmarynu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- świeżo zmielona sól


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytą paprykę kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy 40 minut. Gdy warzywa lekko przestygną obieramy je ze skórki, umieszczamy w blenderze i miksujemy z pozostałymi składnikami, aż uzyskamy zwartą, ale niekoniecznie mocno rozdrobnioną pastę. Smarowidło przechowujemy do 2 tygodni w szczelnym słoiku w lodówce.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...