sobota, 8 listopada 2014

pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Na powitanie długiego weekendu propozycja pysznej i zdrowej pasty do pieczywa. Dobrze sprawdza się jako dodatek do wędliny lub kleks na imprezowych grzankach :) Składników ma sporo, ale warto nie pominąć żadnego - smarowidło ma wtedy głębszy smak. Przepis przypadł do gustu Czytelnikom Magazynu Obsesje - mam nadzieję, że spodoba się i Wam!

Życzę Wam dobrego weekendu! Postaram się pod jego koniec dostarczyć trochę materiału do poczytania - szykuje się kolejny architektoniczny wpis :) 


pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich


składniki:
- 3 świeże czerwone papryki
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli, pozbawiona nasion i pokrojona
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- do podania: opiekane pieczywo


1. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz białych błonek. Warzywo układamy na wyłożonej papierem/matą blasze i opiekamy 12-15 minut bezpośrednio pod grillem rozgrzanego piekarnika. Paprykę wyjmujemy, wkładamy do foliowego woreczka, zamykamy i pozostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie ćwiartki pozbawiamy spieczonych skórek (powinny łatwo odchodzić), a miąższ wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami pasty. Całość miksujemy kilka chwil, aż powstanie gęsta masa. Pastę przekładamy do szczelnego pojemniczka i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Podajemy na zimno, najlepiej z opiekanym pieczywem. 


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...