sobota, 11 lipca 2015

czas na piknik!

Miejsc na pikniki jest w naszych miastach naprawdę sporo! Trójmiasto również obfituje w ciekawe i przytulne zielone przestrzenie miejskie, o pasie nadmorskim nie wspominając! Dziś zabieram Was do mojego ostatnio ulubionego zakątka gdańskiego Wrzeszcza. Zapraszam na kilka migawek z klimatycznego TEATRU LEŚNEGO. Częstujcie się również przepisami na pyszne dania, które smakują najlepiej właśnie na świeżym powietrzu :)

Dobrego weekendu! Obyście mieli jak najwięcej okazji do odpoczynku i niespiesznego biesiadowania z Najbliższymi.











kompot rabarbarowy


składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1,5 wody
- 6 łyżek cukru
- 4 plastry cytryny


Umyty rabarbar kroimy w centymetrowe plastry, wrzucamy do średniego garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i cytrynę. Całość zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, wyłączamy gaz. Kompot studzimy, przed podaniem przecedzamy, przelewamy do butelek i schładzamy.

P.S. Jeśli kompot okaże się dla Was zbyt intensywny lub kwaśny można go dodatkowo rozcieńczyć wodą i dosłodzić cukrem lub miodem. 



quesadillas z kurczakiem i bakłażanem 
z pomidorową salsą 
+ caprese na patykach


składniki:
(na 2 porcje)

tortille (4-6 placków)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół łyżki masła
- szczypta sól
- 3/4 szklanki wody

farsz
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 duży bakłażan
- 1 duży pomidor
- duża szczypta cynamonu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 100 g żółtego sera

pomidorowa salsa
- 1 duży mięsisty pomidor lub 1 puszka pomidorów
- pół cebuli
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru

caprese na patykach
- opakowanie mozzarelli w kulkach
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek świeżej bazylii


Składniki na tortille zagniatamy (ciasto będzie dość miękkie, jak na pierogi), dzielimy na porcje (4-6 w zależności od preferowanej grubości placków) i każdą z nich wałkujemy na oprószonym mąką blacie na okrągłe placki wielkości średniej patelni. Krążki smażymy bez tłuszczu do czasu, aż się zarumienią i pokryją ciemniejszymi bąbelkami. Tortille po usmażeniu będą bardzo sztywne i dość kruche.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy przez kilka minut, aż się zarumieni. Na patelnię dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan, smażymy ok.5 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego drobno pomidora, cynamon oraz świeżo zmielone sól i pieprz. Składniki na patelni smażymy przez chwilę, aż odparuje warzywny sos. Gotowym farszem przekładamy tortille posypując nadzienie przed przykryciem odrobiną żółtego sera. Tortille zapiekamy na blasze przez 8-10 minut. 

Wszystkie składniki pomidorowej salsy miksujemy w blenderze na jednolitą konsystencję. Przygotowujemy caprese na patykach przeplatając kulki mozzarelli z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.

Gotowe tortille kroimy na ćwiartki i podajemy z salsą oraz patykami caprese.

P.S. Tortille świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno - dlatego są świetną propozycją właśnie na piknik! :)



szarlotki w słoikach


składniki: 
(na 2 słoiki o pojemności 300-400 ml)


ciasto kruche
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta soli
- 90 g zimnego masła

nadzienie
- 1 duże jabłko
- łyżka brązowego cukru
- łyżka mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej


Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłko kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem, mąką i przyprawami, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich dodatkowo dzielimy na kolejne 2 części - tym razem w proporcji 3/4 i 1/4. Większymi partiami ciasta wylepiamy dno i brzegi słoików. Do wnętrza szklanych pojemników wkładamy farsz, a na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Wierzch naczyń przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie szarlotki odkrywamy i dopiekamy przez kolejne 20-30 minut, aż się zarumienią. Desery studzimy i zakręcamy (będą się świetnie transportowały na piknik lub choćby do pracy).


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pyszny piknik!!!!!! Same dobroci i piękne miejsce :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połowę sukcesu stanowiło dobre towarzystwo! ;) Cieszę się, że smakowało :))) ściskam!

      Usuń
  2. Tortille- przepyszne, caprese- smaczne i dekoracyjne, kompot- przyjemnie orzeźwiający, szarlotki w słoiczkach- zjawiskowe!, soczyste owoce- samo zdrowie, a do tego piękny plener. Bajka Aniu!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Polecam zorganizować sobie takie smaczne wyjście :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...