środa, 15 lipca 2015

ciasto rabarbarowo-daktylowe

Jeśli tylko natraficie w sklepach na resztki rabarbaru lub dostaniecie pęk łodyg od sąsiadki, z przydomowego ogródka, koniecznie zróbcie na koniec sezonu poniższe ciasto. Połączenie kwaśnego warzywa (tak, nie owocu ;) ze słodkimi daktylami jest idealne! A jeśli jakimś cudem udało Wam się zgromadzić w zamrażarce zapasy rabarbaru (ja w tym roku zupełnie o tym zapomniałam...) wykorzystajcie również inne blogowe przepisy z jego udziałem - słodkie crumble (KLIK), polędwiczki w sosie rabarbarowo-balsamicznym (KLIK) czy orzeźwiający kompot z poprzedniego wpisu (KLIK). 

Nie mogę się już doczekać kolejnego sezonu na rabarbar - jego zastosowanie jest naprawdę nieograniczone. A apetyt rośnie w miarę jedzenia!

Dobrego dnia :)


ciasto rabarbarowo-daktylowe
(inspirowane przepisem z Kwestii Smaku)


składniki:
(na formę o średnicy 24cm)

ciasto
- 150 g mąki pszennej/orkiszowej
- 100 g mąki ryżowej (jeśli nie macie, zastąpcie pszenną/orkiszową)
- 50 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko

nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 100 g suszonych daktyli
- 3 łyżeczki miodu
- 5 łyżek cukru (polecam brązowy)
- łyżeczka cukru waniliowego

kruszonka
- 75 g mąki pszennej/orkiszowej
- 25 g mąki ryżowej (lub pszennej/orkiszowej)
- 25 g cukru
- 60 g zimnego masła


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, masą wylepiamy natłuszczoną formę (pamiętając o wyłożeniu brzegów), nakłuwamy całość widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż spód nabierze złotego koloru.
Łodygi rabarbaru kroimy w 1 cm kawałki, mieszamy w misce z rozdrobnionymi daktylami, miodem oraz cukrem brązowym i waniliowym. Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami w niewielkiej misce, aż ciasto nabierze grudkowatej konsystencji.
Na podpieczony spód wykładamy owocowe nadzienie, całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut, aż się zarumieni. Studzimy przed podaniem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto! Dzięki za pomysł! Spodziewam się gości i już widzę jak im stworzę raj dla podniebienia!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powodzenia w przygotowaniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jesteś pewna, że to warzywo? czy to żarcik ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, sprawdzałam w internecie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...