Gorące dni dają się ostatnio we znaki. Wtedy najczęściej apetyt nie dopisuje, a przecież coś jeść trzeba! ;) Mam dla Was super szybką propozycję, alternatywę dla bądź co bądź bardziej czasochłonnego tradycyjnego chłodnika. Dziś prezentuję szybki, orzeźwiający ogórkowo-jogurtowy krem z fetą i grzankami. Świetnie gasi pragnienie i dodaje energii w trakcie upałów. Wszystkim miłośnikom lekkich i świeżych smaków na pewno przypadnie do gustu.
Miłego wtorkowego popołudnia :)
chłodnik ogórkowy z fetą i grzankami
składniki:
(na 4 porcje)
- 2 średnie świeże ogórki
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml gęstego jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
do podania
- kilka plasterków ogórka
- kilkanaście kostek twardej fety
- świeży koperek
- świeżo zmielony pieprz
- opiekane pieczywo
- kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, zasypujemy solą i pozostawiamy na kwadrans na sitku, do odsączenia. Warzywa miksujemy z jogurtem i 3 ząbkami czosnku. Krem schładzamy przez minimum godzinę. W międzyczasie przygotowujemy opiekane pieczywo.
Schłodzoną zupę podajemy z plasterkami ogórka, kostkami fety, odrobiną koperku i szczyptą pieprzu. Jeśli zależy nam na bardzo zimnym chłodniku, do każdej miseczki (wprost przed konsumpcją) możemy dorzucić 1-2 kostki lodu.
Smacznego!
Bardzo fajny lekki chłodnik. No.., no...,masz Aniu wspaniały gust kulinarny. Gratuluję pomysłów które są inspiracją dla mnie i dla wielu moich znajomych!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepisy się przydają! Pozdrawiam serdecznie
Usuńjaaaaaaaaaa toooooooooooo chcę!!!!!! JUŻ! :)
OdpowiedzUsuńMożemy zrobić, choćby jutro! :)
Usuńi ja poproszę!
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy!
Usuń