wtorek, 7 lipca 2015

chłodnik ogórkowo-jogurtowy z fetą i grzankami

Gorące dni dają się ostatnio we znaki. Wtedy najczęściej apetyt nie dopisuje, a przecież coś jeść trzeba! ;) Mam dla Was super szybką propozycję, alternatywę dla bądź co bądź bardziej czasochłonnego tradycyjnego chłodnika. Dziś prezentuję szybki, orzeźwiający ogórkowo-jogurtowy krem z fetą i grzankami. Świetnie gasi pragnienie i dodaje energii w trakcie upałów. Wszystkim miłośnikom lekkich i świeżych smaków na pewno przypadnie do gustu.

Miłego wtorkowego popołudnia :)



chłodnik ogórkowy z fetą i grzankami


składniki:
(na 4 porcje)

- 2 średnie świeże ogórki
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml gęstego jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku

do podania
- kilka plasterków ogórka
- kilkanaście kostek twardej fety
- świeży koperek
- świeżo zmielony pieprz
- opiekane pieczywo
- kilka kostek lodu (opcjonalnie)


Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, zasypujemy solą i pozostawiamy na kwadrans na sitku, do odsączenia. Warzywa miksujemy z jogurtem i 3 ząbkami czosnku. Krem schładzamy przez minimum godzinę. W międzyczasie przygotowujemy opiekane pieczywo.
Schłodzoną zupę podajemy z plasterkami ogórka, kostkami fety, odrobiną koperku i szczyptą pieprzu. Jeśli zależy nam na bardzo zimnym chłodniku, do każdej miseczki (wprost przed konsumpcją) możemy dorzucić 1-2 kostki lodu.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny lekki chłodnik. No.., no...,masz Aniu wspaniały gust kulinarny. Gratuluję pomysłów które są inspiracją dla mnie i dla wielu moich znajomych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepisy się przydają! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. jaaaaaaaaaa toooooooooooo chcę!!!!!! JUŻ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja poproszę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...