Do piątkowej kawy polecają się batoniki muesli z suszonymi morelami. Ekspresowe w wykonaniu, zdrowe i energetyczne. I tyle w temacie! ;)
Dobrego, słonecznego weekendu! :)
batoniki muesli z morelami
(wg przepisu z Moje Wypieki)
składniki:
- 125 g masła
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 200 g płatków owsianych
- 40 g nasion słonecznika
- 20 g wiórków kokosowych
- pół łyżeczki cynamonu
- 80 g drobno posiekanej suszonej moreli
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Masło i cukier rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy resztę składników, całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy o wymiarach ok. 20x30cm, dociskamy. Blaszkę pieczemy 30 minut, aż muesli się zarumieni. Masę dzielimy na batoniki póki ciasto jest jeszcze ciepłe, studzimy.
Smacznego!
Już od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu takich batonów! Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJak widać są bardzo proste :) I miksowanie składników w zasadzie dowolne! ściskam
Usuńproste w obsłudze! na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń