piątek, 24 lipca 2015

batoniki muesli z morelami

Do piątkowej kawy polecają się batoniki muesli z suszonymi morelami. Ekspresowe w wykonaniu, zdrowe i energetyczne. I tyle w temacie! ;)

Dobrego, słonecznego weekendu! :) 


batoniki muesli z morelami
(wg przepisu z Moje Wypieki)


składniki:

- 125 g masła
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 200 g płatków owsianych 
- 40 g nasion słonecznika
- 20 g wiórków kokosowych
- pół łyżeczki cynamonu
- 80 g drobno posiekanej suszonej moreli


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Masło i cukier rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy resztę składników, całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy o wymiarach ok. 20x30cm, dociskamy. Blaszkę pieczemy 30 minut, aż muesli się zarumieni. Masę dzielimy na batoniki póki ciasto jest jeszcze ciepłe, studzimy.


Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Już od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu takich batonów! Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać są bardzo proste :) I miksowanie składników w zasadzie dowolne! ściskam

      Usuń
  2. proste w obsłudze! na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...