tarta z pieczoną papryką i kozim serkiem
składniki:
(na formę o średnicy 24cm)
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g polenty lub mąki kukurydzianej
- 150 g zimnego masła
- pół łyżeczki soli
- jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
farsz
- 2 czerwone papryki
- 2 jajka
- 150 g twarożku koziego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- ulubione zioła (np. tymianek lub estragon), świeże lub suszone
- 100 g tartego sera (najlepiej ostrzejszy cheddar lub parmezan)
do podania
- ulubiona sałatka ze świeżych warzyw
Mąkę i polentę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozdrobnione na mniejsze kawałki zimne masło. Całość rozcieramy w palcach, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Na koniec dodajemy jajko i wedle potrzeby (jeśli ciasto będzie za suche) 1-2 łyżki zimnej wody. Masę szybko zagniatamy i wylepiamy nią równomiernie formę na tartę, pamiętając o wyłożeniu brzegów naczynia. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Umyte całe papryki opiekamy, aż skórka będzie praktycznie czarna (trwa to ok 30-40 minut, w tym czasie trzeba je przełożyć 2-3 razy). Upieczone warzywa wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok.10 minut (dzięki temu zabiegowi lepiej odejdą z nich skórki). Temperaturę piekarnika obniżamy do 200 stopni i podpiekamy w nim schłodzone ciasto przez kwadrans. Papryki obieramy z opieczonych skórek i kroimy na ósemki.
Pozostałe składniki farszu miksujemy na jednolitą konsystencję. Na podpieczone ciasto wylewamy serową masę, a na niej układamy promieniście ósemki warzyw. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez ok.20-25 minut, aż nadzienie się zetnie. Tartę podajemy na gorąco w towarzystwie świeżej sałatki.
Smacznego!
poza tym, że ja również lubię tarty (słodkie i słone) to bardzo podobają mi się te talerze!
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz jechać do Szczepka! ;)
Usuńokej! w końcu muszę tam pojechać ;)
UsuńKoniecznie! Myślałam, że już tam byłaś! :) Zobaczysz, przepadniesz...!!!
Usuń