czwartek, 26 marca 2015

spring rollsy

Nie wszystkim domownikom zasmakowało to danie, ale mi przypadło do gustu i mam w planach przygotowywać jego różne wariacje. Spring rollsy są niesamowicie świeże i orzeźwiające, a przy tym bardzo proste w wykonaniu. Można zabrać je na wiosenny piknik, zaserwować na imprezie lub potraktować jako szybką przekąskę w pracy. Najlepiej smakują z nutą orientalnego sosu. Prezentują się też bardzo zachęcająco - samo zdrowie! :)



spring rollsy


składniki:
(na 10 sztuk)

spring rollsy
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 filet grillowanego lub upieczonego kurczaka
- 1 marchewka
- pół małego świeżego ogórka
- 1 dojrzałe awokado + łyżka soku z limonki do skropienia
- kilka dużych listków świeżego szpinaku

sos do podania
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sok z 1 dużej limonki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- płaska łyżeczka tartego imbiru
- pół drobno pokrojonej małej papryczki chili


Grillowanego kurczaka kroimy na 10 podłużnych pasków. Tak samo przygotowujemy marchewkę, ogórka oraz awokado (po pokrojeniu skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). Składniki sosu umieszczamy w miseczce, dobrze mieszamy i odstawiamy "do przegryzienia".
Na duży talerz wlewamy ciepłą wodę. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy na kilka sekund w płynie, układamy go na desce i umieszczamy na jego środku składniki nadzienia: kurczaka oraz pozostałe warzywa. Spring rollsy zawijamy jak krokiety - najpierw jeden bok krążka układamy na farszu, potem do środka składamy 2 przyległe do niego boki. Na koniec zwijamy roladkę ku wolnemu bokowi i umieszczamy paczuszkę na dużym talerzu. Czynność powtarzamy z pozostałymi arkuszami. Gotowe naleśniki przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką - tak, żeby nie wyschły do czasu podania. Spring rollsy najlepiej smakują moczone w słonawo-pikantnym sosie sojowym.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takich cudeniek to jeszcze nie widziałam! Ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - to dość popularne orientalne danie, próżno go szukać w nasze codziennej kuchni polskiej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...