piątek, 6 marca 2015

rozmarynowa pasta z fasoli i pieczonego czosnku

Ten przepis to moje pierwsze starcie z popularną ostatnio kuchnią wegańską. Poniższa receptura pochodzi z Jadłonomii, bardzo cenionego bloga o roślinnym gotowaniu. I choć w swoim repertuarze mam już wiele dań nadających się dla osób nie jadających mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, to dopiero ostatnio bardziej świadomie przyjrzałam się tego typu kucharzeniu. Pewnie na blogu pojawi się wkrótce więcej propozycji ze strony Marty Dymek. Na razie zaczęłam od prostej pasty - idealnie nadaje się na imprezy i jako dodatek do kanapek w pracy. Niech Was nie przeraża proporcja czosnku do reszty składników! Po upieczeniu warzywo łagodnieje, a jego ostrość zamienia się wręcz w aromatyczną słodycz.

A dziś już piątek! Dobrego weekendu :)


pasta z fasoli i pieczonego czosnku
(wg przepisu z Jadłonomii)


składniki:

- główka czosnku + odrobina oliwy do skropienia
- 1 puszka białej fasoli
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu (lub gałązka świeżego)
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania
- paluszki typu grissini (domowy przepis znajdziecie TUTAJ)
- świeża bagietka
- marchewka pokrojona w słupki


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Główce czosnku odcinamy wierzch tak, żeby każdy ząbek miał odsłonięty czubek - warzywo skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy ok.20-30 minut (aż zmięknie), studzimy. Fasolę odsączamy z płynu i miksujemy ją na gładką masę wraz z pozostałymi składnikami pasty. Całość doprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Pastę podajemy z pieczywem lub warzywami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...