sobota, 9 listopada 2013

zupa pomidorowo-cytrynowa z łososiem i makaronem

Zupy rybnej nie jadłam całe życie, bo zawsze kojarzyła mi się z przerażającymi głowami i płetwami pływającymi na jej wierzchu. Ale tak jak parę innych kulinarnych upodobań (jak mogłam nie lubić śledzi?! dopiero od roku na potęgę nadrabiam zaległości!!!), umiłowanie tego dania przyszło z wiekiem. I choć pewnie ta najprawdziwsza zupa jest przygotowywana właśnie na wywarze z całych ryb, na nią jeszcze nie jestem gotowa. Za to tą pożywną wersję na bazie anchois i filetów z łososia uwielbiam! Metodą prób i błędów wypracowywałam jej smak od zeszłego sezonu jesiennego. Polecam wszystkim spróbowanie tego przepisu - wbrew pozorom jest banalnie łatwy i szybki, a w smaku po prostu pyszny!

Jednocześnie miło mi poinformować, że tą propozycją rozpoczęłam współpracę z Magazynem Obsesje, e-czasopismem o literaturze i kuchni. Przepis możecie więc zobaczyć również na jego łamach. Polecam serdecznie:
http://magazynobsesje.pl/zupa-pomidorowo-cytrynowa-z-lososiem-i-makaronem/







zupa pomidorowo-cytrynowa 
z łososiem i makaronem


składniki:
(na 4 porcje)

- 400 g filetu z łososia (bez skóry)
- kilka filecików anchois (ok.50g)
- łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chili lub łyżeczka suszonej chili
- 2 puszki całych pomidorów lub butelka passaty pomidorowej (700g)
- łyżeczka suszonej bazylii
- 250 ml bulionu
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 3 łyżki oliwy
- garść drobnego makaronu (ok. 5 łyżek)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku


 1. W średnim garnku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej fileciki anchois, aż się rozpadną. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki szalotkę, posiekane chili i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość szklimy ok. 5 minut.

2. Do garnka dodajemy pomidory (lekko je rozgniatając drewnianą łyżką), bazylię, bulion, oliwę oraz sok z cytryny. Zupę zagotowujemy.

3. Do pomidorowego wywaru wkładamy łososia pokrojonego w 1-2 centymetrową kostkę oraz 5 łyżek drobnego makaronu. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok.5-6 minut, aż ryba się zetnie, a makaron ugotuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco posypaną świeżym tymiankiem i polaną sokiem z cząstki cytryny.


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...