piątek, 1 listopada 2013

dynia faszerowana

A dziś prezentuję faszerowaną dynię i to całą, bo czemuż by nie? Farsz powstał dość spontanicznie i znacząco nie odbiega od klasycznych nadzień - mięso, sos pomidorowy i trochę warzyw. Celowo zrezygnowałam z ryżu, bo sama dynia wydała mi się wystarczająco sycąca, ale każdy może skomponować własną wersję, według upodobań. Dla mnie dynia okazała się równie wdzięczna do faszerowania jak papryka czy cukinia i choć jej wydrążenie nie należy do najłatwiejszych, bije inne warzywa na głowę soczystym kolorem i ciekawym wyglądem. Radzę korzystać z jej dobrodziejstw, póki jest dostępna!


dynia faszerowana

składniki:
(na 3-4 porcje)

- niewielka dynia
- 500g mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w puszce (najlepiej całe) lub mały słoiczek przecieru pomidorowego
- zioła: np.oregano, rozmaryn, tymianek
- świeżo zmielone sól i pieprz
- chili (opcjonalnie)
- oliwa


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię myjemy, odkrajamy jej wierzch i wydrążamy miąższ tak, żeby dynia miała stosunkowo cienkie ścianki - część wnętrza warzywa (tą z włóknami) wyrzucamy, pestki możemy zachować do uprażenia, natomiast resztę miąższu kroimy w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do zrumienionych warzyw dodajemy mięso i smażymy, aż się zetnie. Do farszu dorzucamy pomidory, pokrojoną dynię oraz zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Lubiącym ostrzejsze smaki polecam dodanie odrobiny chili.

3. Dynię nadziewamy powstałym farszem, przykrywamy wierzchnim kawałkiem i kładziemy na blasze (najlepiej ją zabezpieczyć matą lub postawić warzywo w jakimś płaskim naczyniu żaroodpornym, bo może puścić odrobinę soków) - pieczemy ok.60 minut, aż warzywo zmięknie. Podajemy na gorąco.


Smacznego!

P.S. Skórka dyni, w wyniku pieczenia, bardzo mięknie i można ją spokojnie jeść razem z resztą dania.

6 komentarzy:

  1. Nie przyszlo mi do glowy ze mozna to tak zrobic. Naprawde dobry pomysl, do sprobowania jak najszybciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też dopiero w tym roku zaświtała myśl, że dynię można faszerować - pewnie jeszcze kiedyś wrócę do tego przepisu!

      Usuń
  2. Rzeczywiście, fajne naczynie z tej dyni!!! A i wsad ekstra!!

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny pomysł na dynię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydawał mi się mało odkrywczy, ale chyba faktycznie nie jest aż taki oczywisty ;) radzę w sezonie wypróbować!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...