O książce
"Smakowite prezenty" już wspominałam przy okazji dżemu z malin,
melona i bazylii oraz herbatników fleur de sel. Kolejnym przepisem po jaki
sięgnęłam jest właśnie ten poniższy, który tak jak poprzednie propozycje, ujął
mnie swoim wyglądem i smakiem. Takie ciastka naprawdę lubię i takie mogłabym
jeść na okrągło! Tak sobie myślę, że za parę lat na blogu będzie widniała już
pewnie większość przepisów proponowanych przez Sigrid Verbert, bo wciąż
pozostaję pod nieodpartym urokiem jej książki - po prostu ja uwielbiam! I te zdrowe herbatniki też!
razowe herbatniki z migdałami,
cynamonem i dżemem
składniki:
(na ok.20
ciasteczek)
- 250 g
mąki (dodałam razowej, choć autorka użyła zwykłej)
- 125g
masła
- 125g
cukru
- 2 jajka
- 65g
mąki migdałowej (zmiksowałam na pył całe migdały)
- tarta
skórka z cytryny
-
szczypta cynamonu
-
szczypta soli
- dżem
(użyłam figowego i z owoców leśnych)
1. Mąkę
przesiewamy do miski i dodajemy sproszkowane migdały, masło (rozdrobnione na
mniejsze kawałki), cukier, cynamon oraz sól. Całość wyrabiamy palcami, aż do
uzyskania sypkiej masy. Wbijamy jajko i dosypujemy skórkę z cytryny - ciasto
zagniatamy, owijamy folią i schładzamy przez 30 minut.
2.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok
3mm i uzywając foremek o różnych formatach (lub choćby szklanki i kieliszka)
wycinamy krążki, w połowie z nich wykrawając dodatkowo na środku mniejsze kółka
(lub inne ksztalty). Ciasta przenosimy na matę lub papier dopieczenia i
wstawiamy do piekarnika na ok.15-20 minut, aż do zrumienienia. Studzimy na
kratce. Pełne herbatniki smarujemy dżemem i dociskamy je ciastkami z otworami,
tak aby 3 warstwy się skleiły. Podajemy z kawą lub herbatą.
Smacznego!
Cześć Ania :-)
OdpowiedzUsuńtak bardzo bym chciała mieć czas je upiec w ten weekend... pachną już z ekranu ;-)
ściskam
m
Ja też!!!!! Ja też!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńnic prostszego! zachęcam - nastroją pozytywnie na cały weekend :)
OdpowiedzUsuńjadłam i wiem co zachwalam - są lepsze niż można podejrzewać :)
OdpowiedzUsuńotóż to :) mi się zawsze ciastka z dżemem kojarzyły nie najlepiej, aż do czasu kiedy spróbowałam tych! może zrobimy powtórkę w święta? z cynamonem, w sam raz! ;) ściskam
Usuńto już wiadomo jak spędzisz swięta :)
Usuń