środa, 13 listopada 2013

razowe herbatniki z migdałami, cynamonem i dżemem

O książce "Smakowite prezenty" już wspominałam przy okazji dżemu z malin, melona i bazylii oraz herbatników fleur de sel. Kolejnym przepisem po jaki sięgnęłam jest właśnie ten poniższy, który tak jak poprzednie propozycje, ujął mnie swoim wyglądem i smakiem. Takie ciastka naprawdę lubię i takie mogłabym jeść na okrągło! Tak sobie myślę, że za parę lat na blogu będzie widniała już pewnie większość przepisów proponowanych przez Sigrid Verbert, bo wciąż pozostaję pod nieodpartym urokiem jej książki - po prostu ja uwielbiam! I te zdrowe herbatniki też!


razowe herbatniki z migdałami, 
cynamonem i dżemem


składniki:
(na ok.20 ciasteczek)

- 250 g mąki (dodałam razowej, choć autorka użyła zwykłej)
- 125g masła
- 125g cukru
- 2 jajka
- 65g mąki migdałowej (zmiksowałam na pył całe migdały)
- tarta skórka z cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- dżem (użyłam figowego i z owoców leśnych)


1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sproszkowane migdały, masło (rozdrobnione na mniejsze kawałki), cukier, cynamon oraz sól. Całość wyrabiamy palcami, aż do uzyskania sypkiej masy. Wbijamy jajko i dosypujemy skórkę z cytryny - ciasto zagniatamy, owijamy folią i schładzamy przez 30 minut.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i uzywając foremek o różnych formatach (lub choćby szklanki i kieliszka) wycinamy krążki, w połowie z nich wykrawając dodatkowo na środku mniejsze kółka (lub inne ksztalty). Ciasta przenosimy na matę lub papier dopieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok.15-20 minut, aż do zrumienienia. Studzimy na kratce. Pełne herbatniki smarujemy dżemem i dociskamy je ciastkami z otworami, tak aby 3 warstwy się skleiły. Podajemy z kawą lub herbatą.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Cześć Ania :-)
    tak bardzo bym chciała mieć czas je upiec w ten weekend... pachną już z ekranu ;-)
    ściskam
    m

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też!!!!! Ja też!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. nic prostszego! zachęcam - nastroją pozytywnie na cały weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam i wiem co zachwalam - są lepsze niż można podejrzewać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otóż to :) mi się zawsze ciastka z dżemem kojarzyły nie najlepiej, aż do czasu kiedy spróbowałam tych! może zrobimy powtórkę w święta? z cynamonem, w sam raz! ;) ściskam

      Usuń
    2. to już wiadomo jak spędzisz swięta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...