Mmmm... poniższe danie
mogłabym naprawdę jeść codziennie! Nie mam doświadczenia w przyrządzaniu owoców morza (a
szkoda, bo bardzo je lubię, więc czas chyba nadrobić braki!), ale ten przepis
jest tak nieskomplikowany, że po prostu nie może się nie udać. Na dodatek można
go łatwo modyfikować i wzbogacać (np.dodając oliwki lub inne ulubione świeże zioła) dostosowując do własnych preferencji smakowych. Porcje są w sam raz na lekką, rozgrzewającą obiadokolację. Pyszności!
krewetki zapiekane z
pomidorkami, czosnkiem i pietruszką
składniki:
(2 porcje)
- 12 krewetek
tygrysich (rozmrożonych)
- 12 pomidorków
koktailowych
- 2 duże ząbki
czosnku
- garść świeżej
posiekanej pietruszki
- papryczka chili
(opcjonalnie, dla lubiących ostre smaki)
- 2 plasterki masła
- 2 ćwiartki cytryny
- świeżo zmielone sól
i pieprz
- świeża bagietka
1. Piekarnik
rozgrzewamy do 250 stopni. Do dwóch żaroodpornych miseczek wrzucamy pokrojone w
ćwiartki pomidorki koktajlowe, posypujemy je cienkimi plasterkami czosnku oraz
posiekaną pietruszką i opcjonalnie chili. Całość doprawiamy świeżo zmieloną
solą i pieprzem. Na wierzch warzyw kładziemy krewetki, a na nich po plasterku
masła.
2. Danie wstawiamy do
rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut. Podajemy na gorąco polewając każdą
porcję, bezpośrednio przed jedzeniem, sokiem z ćwiartki cytryny. Świeżą
bagietkę moczymy w powstałym aromatycznym sosie.
Smacznego!
aaaaaaaagh! dziękuję za spełnienia marzenia o prostych szybkich krewetkach :)
OdpowiedzUsuńnie ma za co :) obiecuję, że krewetek pojawi się więcej za jakiś czas bo też jestem ich fanką!
UsuńUwielbiam krewetki! Przepis wysmienity!
OdpowiedzUsuńzrobiłam i potwierdzam, że nawet laikowi dobrze wychodzi :) I TO JAK!!!
OdpowiedzUsuńprawda, że to nic trudnego? a jaki dobry smak!
Usuńidealny przepis, danie szybkie i proste , przetestowałam je już 2 razy i jestem bardzo zadowolona z rezultatów, zwłaszcza przy braku talentu kulinarnego ;) dziękuję!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że danie smakuje :) sama bym teraz chętnie je zjadła...
UsuńPoproszę to jeszcze raz jutro na kolację:)
OdpowiedzUsuńŁ
u nas będzie jutro ;)
Usuń