czwartek, 28 marca 2019

WARZYWNE PASZTETY! Batat-soczewica i białe warzywa z ziołami

Lubię pasztety warzywne, a ostatnio udało mi się zrobić dwa naprawdę warte uwagi! Na ten z białych warzyw zasadzałam się już od dawna, za to ten z batatami i soczewicą wyszedł zupełnie nieplanowanie, pod wpływem potrzeby zużycia domagających się o uwagę słodkich ziemniaków. Pasztety zyskały sympatię w rodzinie, co mnie bardzo cieszy - zawsze chętnie się więc nimi dzielę :) Dobrze się kroją (ale równie sprawnie rozsmarowują!), świetnie smakują ze świeżym pieczywem oraz świeżymi chrupiącymi warzywami. Rozważam przygotowanie jednego z nich na Wielkanoc, tak by nieco przełamać mięsną tradycję świąt.  

P.S. Przypominam Wam też o opublikowanym już kilka lat temu przepisie na warzywno-drobiowy pasztet wg Zofii Nasierowskiej. Wygląda przepięknie (z różyczkami brokułów w przekroju), smakuje również super. Recepturę znajdziecie TUTAJ.


pasztet z batatów i soczewicy
(wg przepisu z Jadłonomii)


składniki:
(na średnią keksówkę)

- 1 szklanka suchej soczewicy (użyłam brązowej)
- 1 duży batat
- 1/3 szklanki płatków owsianych (użyłam jaglanych, nie mieliłam ich choć można), + odrobina do posypania formy
- 50 ml oleju roślinnego + do posmarowania keksówki
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego (użyłam bezglutenowego)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (użyłam ostrej)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- świeżo zmielone sól i pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Batata myjemy, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (bez przykrycia) i pieczemy ok.45 minut, aż będzie miękki, chwilę studzimy a piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W międzyczasie zalewamy soczewicę dużą ilością wody i gotujemy na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękka (u mnie ok 40 minut). Batata obieramy i wraz z odcedzoną soczewicą i pozostałymi składnikami umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę (u mnie miejscami pozostały większe kawałki batata ale to tylko dodaje uroku). Posmarowaną olejem i obsypaną płatkami keksówkę wypełniamy masą, wyrównujemy powierzchnię. Pasztet pieczemy 45 minut, aż się zarumieni. Studzimy kilka godzin i przechowujemy w lodówce.



pasztet z białych warzyw


składniki:
(na małą keksówkę)

- 1 szklanka nerkowców
- 1 średni seler
- 1 korzeń pietruszki
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 6 łyżek oleju kokosowego + do natłuszczenia formy
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- mielone orzechu lub płatki (użyłam jaglanych) do wysypania formy
- ulubione orzechy do powtykania na wierzchu (opcjonalnie)


Nerkowce zalewamy gorącą woda i odstawiamy na min.30 minut, odcedzamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy na nim pokrojone w drobną kostkę seler, pietruszkę, pieczarki oraz cebulę wraz z przyprawami (ok.15-20 minut smażenia). Wyjmujemy liście laurowe i ziele, a pozostałą zawartość patelni przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. Wysmarowaną olejem i wysypana orzechami lub płatkami formę wypełniamy warzywami, wyrównujemy powierzchnię, układamy orzechy (opcjonalnie) i pieczemy ok. 50 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Pasztet studzimy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. ANIU CZY NERKOWCE BLENDUJEMY RAZEM Z WARZYWAMI CZY UKŁADAMY NA WIERZCHU W CAŁOŚCI?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blendujemy razem! Faktycznie niejasno napisałam :/ Zalane nerkowce miksujemy na masę, a jeśli mamy chęć to te nadprogramowe wtykamy na wierzchu, wyłącznie do dekoracji. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...