sobota, 6 kwietnia 2019

sernik z musem malinowym na spodzie brownie

Dzisiejsze ciasto to jeszcze zeszłoroczne wspomnienie :) Jestem już po 3 miesiącach restrykcyjnej diety eliminującej gluten, nabiał, jajka oraz niektóre orzechy. Część z tych produktów będę powoli z powrotem wprowadzała do codziennego menu, do części (np.glutenu i mleka krowiego) wolałabym wracać naprawdę okazjonalnie, wyłącznie od święta. Na przykład na Wielkanoc chętnie "zgrzeszę" dla poniższego sernika ;) To jeden z lepszych jakie jadłam. Zmniejszyłam tylko ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, a i tak jest naprawdę słodki. A przy tym wygląda prze-pięk-nie! 

Dobrego weekendu :)

sernik z musem malinowym na spodzie brownie
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na tortownicę o średnicy ok.24cm)

spód brownie
- 65 g gorzkiej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko 
- 40 g mąki

masa serowa
- 500 g zmielonego twarogu
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
- 1 szklanka cukru (wg oryginalnego przepisu 1 i 1/2 szklanki ale wg mnie wystarczy 1)
- 5 jajek
- 80 ml śmietany kremówki min.30%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

mus z malin
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie, ja nie dodawałam)


Maliny miksujemy (jeśli używamy to razem z cukrem) i opcjonalnie (ja tego nie robię) przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, masło ucieramy z cukrem, a jajko ubijamy oddzielnie na pianę. Masło łączymy z ostudzoną czekoladą, dodajemy mąkę, a na koniec ubite jajko, mieszamy. Masę przekładamy na wyłożony papierem spód tortownicy. Pieczemy ok.8-10 minut. W międzyczasie w dużej misce miksujemy twaróg z mascarpone i cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, a na koniec wsypujemy mąkę, śmietankę i ekstrakt waniliowy - całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu masy delikatnie kładziemy w odstępach po pół łyżeczki musu malinowego (większa ilość będzie zapadała się w twaróg), cienkim patyczkiem robimy delikatne "ósemki" rozprowadzając tym samym owocowy mus po powierzchni. Do piekarnika (na jego spód) oprócz sernika wstawiamy płytkie naczynie wypełnione wrzątkiem dla utworzenia pary. Ciasto pieczemy 15 minut w 175 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i dopiekamy 90 minut. Stopniowo studzimy sernik i wstawiamy go do lodówki na całą noc. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...