środa, 13 marca 2019

tarta czekoladowa z sekretnym składnikiem "less waste" - bez glutenu, nabiału i jajek

Znacie aquafabę? Być może część z Was tak, ale założę się, że większość jednak nie ma pojęcia o czy mówię :) To woda pozostała po odcedzeniu ciecierzycy z puszki lub słoika. Do tej pory w moim domu zawsze bezmyślnie lądowała w zlewie, ale od pewnego czasu staram się ją wykorzystywać w kuchni. Świetnie się ubija i jest znakomitym zamiennikiem jajek. W poniższej tarcie scala czekoladową masę, jednocześnie nadając jej lekkości. Jest wolna od jakiegokolwiek warzywnego posmaku i naprawdę super się sprawdza w formie słodkiej. Dodajmy do tego spód na bazie daktyli i orzechów i mamy mistrzowski deser!

wegańska tarta czekoladowa

(wg przepisu z Jadłonomii)


składniki:
(na średnicę ok.24cm)

spód
- pół szklanki daktyli
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego

masa
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzika
- 300ml aquafaby, czyli wody po 2 puszkach/słoiczkach ciecierzycy
- szczypta soli

do podania
- świeże owoce - porzeczki, maliny 


Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Czekoladę z olejem (2 łyżki) i słodzikiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. W pojemniku blendera miksujemy orzechy z olejem kokosowym (2 łyżki) i odcedzonymi daktylami, aż uzyskamy lepką masę. Masą wylepiamy wyłożony papierem spód tortownicy i jego boki (ok.1-2 cm). W dużej misce ubijamy aquafabę ze szczyptą soli przez ok. 5 minut, aż uzyskamy sztywną pianę. Do piany dodajemy ostudzoną (niezbyt ciepłą ale i nie zupełnie zimną) masę czekoladową i całość mieszamy szpatułką, aż uzyskamy jednolity krem. Wylewamy go na spód i całość schładzamy 30 minut. Po tym czasie tartę dekorujemy owocami i ponownie schładzamy, tym razem minimum 3h. Tarta jest bardzo deserowa więc wystarczy kroić ją na naprawdę niewielkie kawałki.


Smacznego!    

3 komentarze:

  1. Pycha, bardzo smaczna, dla fanów czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  2. 45 year-old Community Outreach Specialist Bar Kesey, hailing from Dolbeau-Mistassini enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and scrapbook. Took a trip to Su Nuraxi di Barumini and drives a Ferrari Dino 206SP. przeskocz to strony

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...