wtorek, 30 sierpnia 2016

hummus z pieczonym czosnkiem i harrisą

Straciłam głowę dla hummusu. Lubię mieć go zawsze pod ręką! Zapasy ciecierzycy i sezamowej pasty tahini długo nie zalegają w szufladach - wciąż robię różne wersje tej pasty. Znalazłam też sposób na jej podanie. Hummus świetnie smakuje nie tylko z pieczywem (które w nadmiarze bywa niestety zgubne), ale też z grillowanymi warzywami i kilkoma innymi dodatkami. Ten serwowany dzisiaj sam w sobie zawiera aromatyczny pieczony czosnek i ostrą harrisę, co czyni go bardzo wyrazistym. 
Szkoda, że już dziś wyjadłam jego końcówkę... Idę grzać blender na kolejne porcje ;)


hummus z pieczonym czosnkiem i harrisą
(wg przepisu z bloga White Plate)


składniki:

- 250 g ugotowanej ciecierzycy (+ trochę wody pozostałej po jej gotowaniu)
- 3 ząbki pieczonego czosnku*
- 2 łyżeczki harissy (ostra pasta na bazie chili)
- 100 g pasty tahini
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielona sól

do podania
- oliwa
- mielona papryka w proszku
- garść rukoli
- kilka plasterków grillowanej cukinii
- 1-2 łyżki pestek granatu
- pieczywo (opcjonalnie)


Wszystkie składniki hummusu miksujemy na gładką i gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodając odrobinę wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy. Pastę przekładamy do naczynia, polewamy oliwą i posypujemy papryką mieloną. Podajemy z pieczywem lub sałatką z rukoli, grillowanej cukinii i granatu.


Smacznego!

* Czosnek (całą główkę) pieczemy w 210 stopniach przez ok.40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...