czwartek, 25 sierpnia 2016

serniczki z owocami sezonowymi

Lato jakby na chwilę wróciło!? Przed nami ostatni weekend "wakacji" i może dobrze byłoby spędzić go gdzieś w plenerze, na przykład na pikniku? Na taką okazję najlepiej nadają się mini serniczki z sezonowymi owocami - kilkanaście minut przygotowań, 3 gryzy każdy :) Rachunek się opłaca, smakują świetnie i równie dobrze się prezentują. A ja znów sobie przypominam pracę z tabletem i tajniki kaligrafii - takie są tego koślawe skutki :)

Słonecznego nadchodzącego weekendu!


serniczki z owocami sezonowymi
(wg przepisu z Moje Wypieki)


składniki:
(na 12 porcji)

- 120 g herbatników (lub ciastek typu digestive)
- 50 g roztopionego masła
- 800 g twarogu tłustego/półtłustego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 120 g drobnego cukru
- owoce sezonowe


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. W blenderze kruszymy herbatniki z masłem, aż powstanie sypka konsystencja. Twaróg, ekstrakt, jajka i cukier miksujemy krótko na gładka masę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, na dno każdej z nich wsypujemy trochę herbatnikowego spodu. Foremki dopełniamy masą twarogową, aż po sam brzeg. Deser pieczemy ok.25-30 minut, studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy papierowe papilotki i dekorujemy serniczki wybranymi owocami.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Aniu, czytając Twoje przepisy i wszystkie artykuły czuję się jak na wymarzonym spacerze wśród niesamowitych smaków i zapachów przewspaniałych potraw okraszonych Twoim niezwykłym talentem i gustem. Wszystko tu u Ciebie jest piękne i smaczne w swej różnorodności, a oczy nie mogą nacieszyć się niepowtarzalnym, zmysłowym wystrojem Twoich smakowitości. To, co robisz, to wielki kulinarny i fotograficzny kunszt! I nie tylko!!! Brawo!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...