czwartek, 4 sierpnia 2016

cytrynowo-orzechowe ciasto z agrestem

Agrest jem bardzo, bardzo rzadko. I w sumie żałuję bo to pyszne owoce, a na dodatek wiążą się ze wspaniałymi wspomnieniami wakacji u babci na Podlasiu. Dlatego w tym roku postanowiłam w końcu wykorzystać agrest w swojej kuchni. Zdecydowałam się upiec ciasto. Delikatna cytrynowa nuta i orzechowy posmak nadają mu zdecydowanego charakteru, a kwaskowatość owoców czyni je lekkim i idealnym na letnie podwieczorki.

Dobrego dnia!



cytrynowo-orzechowe ciasto z agrestem
(wg przepisu z bloga "Moja Delicja")


składniki:
(na formę ok.24cm średnicy)

- 200 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g mielonych orzechów
- 400 g agrestu + 1 łyżka mąki do obtoczenia


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Umyty i wysuszony agrest obtaczamy w łyżce mąki. W innym naczyniu ucieramy na białą puszystą masę masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku (w odstępach mniej więcej pół minuty) i miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny, mielone orzechy oraz mąkę i proszek - całość delikatnie łączymy w gęstą masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Masę wylewamy na spód i posypujemy ją agrestem, lekko wciskając owoce w głąb ciasta. Pieczemy ok. 60 minut, aż do zarumienienia. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...