wtorek, 8 marca 2016

tajska tom yum

Rety! Ostatnią zupę publikowałam w lipcu zeszłego roku... nie mogę w to uwierzyć!!! A przecież uwielbiam zupy i zajadam się nimi regularnie. Muszę odkurzyć trochę ten dział, nie ma co ;) To dziś przepis na tajską tom yum, dodatkowo wpis jest kontynuacją poprzedniej publikacji o szybkich obiadach w środku tygodnia. Danie robi się w niecałe 15 minut - jest pożywne, zdrowe i rozgrzewające, a to nie zaszkodzi na jeszcze chłodne dni. 

Dobrego dnia!


tajska zupa tom yum


składniki:
(6 porcji)

- 1,2 litra bulionu drobiowego
- pasta tom yum (użyłam saszetki o wadze 30 g)
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w nieduże paski
- papryczka chilli (opcjonalnie, i bez tego zupa jest dość ostra)
- ok.20 średnich pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- ok.20 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- kilka listków kaffiru, czyli suszonych listków limonki, lub łodyga trawy cytrynowej
- puszka mleka kokosowego
- do podania: kolendra lub bazylia


Bulion zagotowujemy i rozpuszczamy w nim pastę tom yum. Dodajemy kurczaka, pieczarki oraz chilli (jeśli używamy) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dokładamy pomidorki, sok i listki z limonki oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą lub bazylią.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam szybkiego zupy. Gdzie dostałas te pastę?
    I

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w stałej ofercie na dziale żywności orientalnej w Carrefourze i bywa okazjonalnie w Biedronce czy Lidlu. Warto zrobić wtedy mały zapas :) Ale jeśli nie przepadasz za bardzo za ostrymi smakami daj najpierw połowę saszetki, dodać można zawsze ;) buziaki!

      Usuń
  2. Musze kupic i zrobić. I Faktycznie polowa pewnie będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...