czwartek, 3 marca 2016

makaron gryczany soba z grillowanymi warzywami

Tak wyglądają ostatnio moje obiady w środku tygodnia. Tak, albo TAK ;) Poniższe danie robi się dosłownie w 10 minut, dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki czy posiłku w pracy. Gryczany makaron bardzo przypadł mi do gustu - mam zamiar zaserwować Wam więcej przepisów z jego udziałem.  

Miłej końcówki tygodnia i słonecznego weekendu! :)


makaron gryczany soba z grillowanymi warzywami


składniki:
(na 1 porcję)

- 100 g makaronu soba
- kilka grubych plastrów cukinii
- 3-4 serca karczochów z puszki
- 3-4 suszone pomidory
- kilka kostek twardej fety
- kilka listków bazylii
- oliwa
- świeżo zmielone sól i pieprz*


Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy ją odrobiną oliwy. Smażymy na niej z dwóch stron plastry cukinii i przepołowione serca karczochów (po ok.3-5 minut z każdej strony), pomidory suszone kładziemy obok do podgrzania. W międzyczasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta (zazwyczaj jest to ok.3-5 minut). Makaron odcedzamy i umieszczamy na talerzu, obok układamy ciepłe warzywa. Tuż przed podaniem całość posypujemy pokruszoną fetą i listkami bazylii.


Smacznego!

* Nie doprawiam swojego dania bo smak grillowanych warzyw, suszonych pomidorów i fety jest wystarczająco intensywny. Ale co kto lubi ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...