piątek, 26 lutego 2016

2# buraczkowe piątki! HUMMMMMUS

Minął dopiero tydzień od opublikowania pierwszego wpisu z cyklu "buraczkowe piątki!", a w moim notesie pojawiło się kolejne 10 pomysłów na wykorzystanie buraczków (jest ich już ponad 20 więc obawiam się, że cykl szybko się nie skończy!). To utwierdziło mnie w przekonaniu, że inicjatywa jest słuszna, bo otworzyła we mnie pokłady nowej kulinarnej energii ;) Przewertowałam mnóstwo książek i czasopism. Już nie mogę doczekać się, kiedy będę mogła podzielić się z Wami wszystkimi recepturami.
Dziś proste i niezwykle smaczne hummusy, klasyczny i oczywiście buraczkowy. Ten drugi jest wyjątkowo wdzięczny, zarówno w smaku jak i w wyglądzie. To propozycje Marty Dymek, autorki bardzo popularnego bloga i książki o kuchni roślinnej "Jadłonomia".
Pasty najlepiej smakują z dobrym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki. 
Przed podaniem możemy hummusy polać oliwą i posypać natką pietruszki.  

Ja w hummusach jestem zakochana po uszy! Będzie ich na blogu na pewno więcej ;)




hummus klasyczny

składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej*
- 1 szklanka pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól


Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej 1/2 litra zimnej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki sody i pozostawiamy pod przykryciem na noc, do nasiąknięcia. Warzywo odcedzamy, przepłukujemy wodą i gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem pozostałej 1/2 łyżeczki wody przez ok.40 minut, aż ziarna zmiękną. Ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy, miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Pastę schładzamy przed podaniem.


* Soda pozwala ciecierzycy szybciej się ugotować i nadaje hummusowi puszystości - nie polecam rezygnacji z tego składnika.

Smacznego!


hummus buraczkowy

składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej*
- pół szklanki pasty tahini
- 1 średni upieczony burak**
- 2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki lodowatej wody
- sok z połówki cytryny
- sól


Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej 1/2 litra zimnej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki sody i pozostawiamy pod przykryciem na noc, do nasiąknięcia. Warzywo odcedzamy, przepłukujemy wodą i gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem pozostałej 1/2 łyżeczki wody przez ok.40 minut, aż ziarna zmiękną. Ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy, miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Pastę schładzamy przed podaniem.

* Soda pozwala ciecierzycy szybciej się ugotować i nadaje hummusowi puszystości - nie polecam rezygnacji z tego składnika.
** Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraka myjemy, owijamy folią i pieczemy przez ok.40-50 minut. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...