wtorek, 23 lutego 2016

łatwe ciastka twarogowe z konfiturą jeżynową

Choć zazwyczaj mam ochotę na bardziej wyszukane desery, nachodzi mnie czasem chęć na zupełnie proste przepisy. Okazuje się wtedy że to, co nieskomplikowane zawsze się sprawdza i świetnie smakuje. Reguła ta spełniła się także i w tym przypadku. Poniższe ciastka, oparte na bazie twarogu i słodkich jeżyn są bezbłędne! Na dodatek to przepis jedynie czteroskładnikowy - istnieje duża szansa, że wszystkie komponenty macie aktualnie w domu :)

Dobrego dnia!


ciastka twarogowe z konfiturą jeżynową


składniki:
(na ok.50 sztuk)


- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g twarogu półtłustego
- konfitura jeżynowa (lub inna ulubiona :))


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę, masło i twaróg zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto schładzamy przez pół godziny, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o grubości mniej więcej 3-4 mm i wykrawamy z niego foremką lub nożem kwadraty o wielkości 3-4 cm. Na środek każdego kwadratu układamy płaską łyżeczkę konfitury, przeciwległe boki ciasta zlepiamy nad sobą ponad warstwą owoców. Ciastka kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok.20-30 minut, aż do lekkiego zarumienienia. 


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...