piątek, 19 lutego 2016

1# buraczkowe piątki!

O! Taki sobie wymyśliłam nowy cykl ;) Zachłannie i egoistycznie, bo burak to moje ukochane warzywo - możecie się o tym przekonać TU! W piątki (nie wiem czy każdy, choć plan jest ambitny) będę dzielić się z Wami przepisami z wykorzystaniem tych wdzięcznych i zdrowych bulw. Najbliższe 10 wpisów zaplanowane lekką ręką, tylko trzeba jeszcze urzeczywistnić kulinarne notatki. Zrobi się więc buraczkowo, co mam nadzieję niektórych ucieszy. Będą dania wszelkiej maści, niejedna kombinacja Was zaskoczy.
Na pierwszy ogień poszedł PIECZONY BURAK FASZEROWANY KUSKUSEM, SŁONECZNIKIEM I FETĄPrzepis prosty, a efekt przyjemny dla oka, o smaku nie wspominając.
No cóż... Niech żyją buraczki! ;)
Dobrego piątku i całego weekendu.


pieczony burak faszerowany kuskusem i fetą 


składniki:
(na 1 porcję)

- 1 średni burak
- łyżka drobno posiekanej cebulki
- łyżka ziaren słonecznika
- filiżanka ugotowanej kaszy kuskus
- kilka kostek twardej fety
- świeżo zmielone sól i pieprz
- oliwa
- garść szpinaku lub ulubionej zieleniny


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraka myjemy, owijamy folią i pieczemy przez ok. godzinę, delikatnie studzimy. Posiekaną cebulkę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy słonecznik i całość podsmażamy 2-3 minuty. Po tym czasie wyłączamy gaz, dorzucamy kaszę kuskus i fetę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Buraka wydrążamy (pozostały miąższ możemy zmiksować na kanapkę lub dodać do zupy), uzupełniamy farszem i podgrzewamy w piekarniku przez 10-15 minut. Podajemy na szpinaku lub ulubionej sałacie.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, na pewno spróbuję ten przepis :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, super fajny, szybki przepis, do kuskusu dodałam kurkumy, żeby przemycić trochę tej zdroooowej przyprawy i pod buraczka dałam oprócz szpinaku jeszcze rukolę, wyszło pysznie :) z niecierpliwością czekam na kolejny buraczkowy piątek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już jutro! :))) Cieszę się, że smakowało. Następnym razem też spróbuję z kurkumą, a i rukoli chętnie dodam bo bardzo ją lubię - jej ostrość super dopełnia słodycz buraka. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...