czwartek, 17 września 2015

ostatni letni piknik... sałatka ogórkowo-ziemniaczana i tarta z pieczonymi malinami!

Żałuję, że tak mało piknikowałam tego lata. Ilość posiłków spożywanych na łonie natury mogę niestety zliczyć na palcach jednej ręki :( Mogliście już przeczytać o jednej uczcie w Teatrze Leśnym (KLIK), dziś prezentuję wspomnienie z ostatniego pikniku w gdańskim Parku Regana. Zaserwowałam na nim swoją ulubioną na czas grillowy, orzeźwiającą i nieskomplikowaną sałatkę ogórkowo-ziemniaczaną oraz tartę z pieczonym kremem waniliowym i malinami. Kilka ostatnich dni lata zapowiada się słonecznie i ciepło - może ktoś z Was skorzysta jeszcze z tych receptur i przygotuje gdzieś na trawie smaczne pożegnanie sezonu?

Dobrego dnia :) Zaraz weekend!



sałatka ogórkowo-ziemniaczana


składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mieszanych ogórków - świeżych, kiszonych i małosolnych
- duży pęczek koperku
- pęczek szczypiorku (opcjonalnie, jeśli lubimy ostrzejszy smak)
- duży kubek jogurtu greckiego lub naturalnego
- świeżo zmielone sól i pieprz


Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę. Na podobne kawałki kroimy wszystkie 3 rodzaje ogórków. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, dodajemy jogurt oraz drobno posiekany świeży koperek i ewentualnie szczypiorek. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy jako oddzielne danie lub dodatek do mięs, najlepiej grillowanych.


Smacznego!



tarta z kremem waniliowym i malinami


składniki:
(na tartę o średnicy 24cm)

ciasto
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko

wypełnienie
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego - KLIK)
- ok.250 g malin


Suche składniki ciasta przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i całość rozcieramy palcami, aż tłuszcz się wchłonie. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę - tworzymy kulę, owijamy ją folią i chowamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gdy ciasto się schłodzi wykładamy nim formę (pamiętając o wylepieniu dość wysokich brzegów), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i obciążamy - wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu usuwamy papier i obciążenie i dopiekamy spód przez ok. 10-12 minut, aż do zrumienienia ciasta. Spód wyjmujemy, a piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy wszystkie składniki, z wyjątkiem malin. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i rozkładamy na niej świeże owoce. Tartę pieczemy ok. 30 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka. 
Podajemy na ciepło lub zimno.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...