środa, 23 września 2015

tarta serowa z pomidorami i oregano

Trwa właśnie sezon na pyszne i aromatyczne pomidory. Pochłaniam je w tym roku w ogromnych ilościach - czy to na kanapkach, czy w formie dodatku do głównego dania, czy jako składnik prostej sałatki caprese, którą przegryzam codziennie w formie lunchu. Spróbowałam też ich zastosowania w obiadowej, pożywnej tarcie. Pomidory w towarzystwie serów i oregano smakują świetnie! Radzę wypróbować ten przepis póki dojrzałe warzywa czerwienią się na straganach :)     

Dobrego dnia!


tarta serowa z pomidorami
(wg przepisu z Kwestia Smaku)


składniki:
(na formę o średnicy 24 cm)

ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko

nadzienie
- 1 kg pomidorów
- 125 g mozzarelli
- 125 g sera żółtego typu cheddar
- 2 jajka
- ok. pół szklanki śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania
- świeże sałaty i zioła


Mąkę ucieramy w misce razem z masłem i solą. Do masy wbijamy jajko i całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię i chłodzimy w lodowce minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wysmarowaną masłem formę do tarty wykładamy 2/3 schłodzonego ciasta (dno oraz boki), okrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy folię, a spód dopiekamy kolejny kwadrans. Ciasto wyjmujemy, a temperaturę piekarnika zwiększamy do 200 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Z warzyw usuwamy nasiona i sok z gniazd, pozostawiając sam miąższ. Kawałki pomidorów odsączamy na papierowym ręczniku. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z jajkami i śmietanką. Całość doprawiamy oregano oraz solą i pieprzem, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Na podpieczony spód wykładamy pomidory i zalewamy je serową masą. Na wierzchu tarty układamy kratkę z pozostałej 1/3 części schłodzonego ciasta. Tartę pieczemy ok. 30-40 minut, aż jej wierzch się zarumieni. Podajemy z ulubiona świeżą sałatą i ziołami.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wytrawne tarty, kolejna do wypróbowania, takiej z pomidorami jeszcze nie robiłam i jestem bardzo ciekawa jak smakuje ;) Ściskam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wypróbuj póki jest sezon na pomidorowe pomidory ;) I daj znać czy smakowała! Buziaki
      P.s. a ja dziś zajadam się chlebem orkiszowym z Twojego przepisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...