zupa z pieczonych warzyw i szpinaku
składniki:
(na 6 porcji)
- 1 cukinia
- 6 ziemniaków
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3-4 duże ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżeczki rozmarynu (suszonego lub świeżego)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 1 litr bulionu
- 150 g świeżego szpinaku
do podania
- bagietka z serem cheddar i suszonym rozmarynem
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy pokrojoną w niedużą kostkę cukinię i ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w krążki pora i cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Całość polewamy oliwą (kilkoma łyżkami), posypujemy rozmarynem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Warzywa mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.1 godzinę - po tym czasie powinny być miękkie i delikatnie zarumienione. Zawartość naczynia przerzucamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem - całość gotujemy ok.10 minut. W międzyczasie opiekamy grzanki. Do zupy dodajemy świeży szpinak i danie dogotowujemy 2-3 minuty. Zupę miksujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło w towarzystwie gorącej bagietki.
Smacznego!
Ależ ta zupka musi być pyszna!! Na pewno niebawem wypróbuje!
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń