wtorek, 21 kwietnia 2015

zupa krem z pieczonych warzyw i szpinaku

Wietrzne i mimo wszystko dość jeszcze chłodne dni wciąż pchają moje myśli ku ciepłym posiłkom. Na obiady lub kolacje najchętniej wybieram pożywne zupy. Ostatnio na przykład zajadam się kremem z długo pieczonych warzyw (cukinii, pora, cebuli, czosnku i ziemniaków) z dodatkiem świeżego szpinaku. Do gęstej zupy podaję chrupiącą bagietkę z cheddarem i suszonym rozmarynem. Pyszności! :)



zupa z pieczonych warzyw i szpinaku


składniki:
(na 6 porcji)

- 1 cukinia
- 6 ziemniaków
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3-4 duże ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżeczki rozmarynu (suszonego lub świeżego)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 1 litr bulionu
- 150 g świeżego szpinaku

do podania
- bagietka z serem cheddar i suszonym rozmarynem


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy pokrojoną w niedużą kostkę cukinię i ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w krążki pora i cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Całość polewamy oliwą (kilkoma łyżkami), posypujemy rozmarynem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Warzywa mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.1 godzinę - po tym czasie powinny być miękkie i delikatnie zarumienione. Zawartość naczynia przerzucamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem - całość gotujemy ok.10 minut. W międzyczasie opiekamy grzanki. Do zupy dodajemy świeży szpinak i danie dogotowujemy 2-3 minuty. Zupę miksujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło w towarzystwie gorącej bagietki.  


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...