Dziś odsłona pierwsza ostatnich zmagań z kuchnią orientalną. To już moje drugie curry, równie udane jak poprzednie (pierwsze, z kurczakiem i dynią, znajdziecie TU). Poniższa propozycja jest idealna na piątkowy obiad lub sobotnią kolację z przyjaciółmi. Kto lubi krewetki i mleczko kokosowe na pewno się nie zawiedzie!
Dobrego weekendu :)
curry z krewetkami i czerwoną papryką
(wg przepisu z Kwestii Smaku)
składniki:
(na 3-4 porcje)
- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki cukru (użyłam brązowego)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- puszka mleczka kokosowego
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- łyżka startego imbiru
- 250 g dużych krewetek (wcześniej rozmrożonych i osuszonych)
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
do podania
- ryż
- posiekany szczypiorek
Do niedużego garnka wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy je cukrem, solą oraz pieprzem, miksujemy na gładki krem i gotujemy kwadrans pod przykryciem. Dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut. Zaczynamy gotować ryż wg wskazań producenta.
Z krewetek usuwamy ogonki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim czosnek, cebulę oraz tarty imbir. Dodajemy krewetki i całość smażymy 1-2 minuty, aż owoce morza się delikatnie zetną. Na koniec dodajemy drobno posiekaną paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku - składniki smażymy kolejną minutę. Na patelnię wlewamy pomidorowy sos, zawartość naczynia zmieszamy i zagotowujemy.
Gotowe gorące curry podajemy z ryżem. Posypujemy je świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Uwielbiam te smaki!! Mniam....mniam....
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń