piątek, 27 lutego 2015

curry z krewetkami i czerwoną papryką


Dziś odsłona pierwsza ostatnich zmagań z kuchnią orientalną. To już moje drugie curry, równie udane jak poprzednie (pierwsze, z kurczakiem i dynią, znajdziecie TU). Poniższa propozycja jest idealna na piątkowy obiad lub sobotnią kolację z przyjaciółmi. Kto lubi krewetki i mleczko kokosowe na pewno się nie zawiedzie!

Dobrego weekendu :)



curry z krewetkami i czerwoną papryką
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 3-4 porcje)

- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki cukru (użyłam brązowego)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- puszka mleczka kokosowego

- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- łyżka startego imbiru
- 250 g dużych krewetek (wcześniej rozmrożonych i osuszonych)
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki

do podania
- ryż
- posiekany szczypiorek


Do niedużego garnka wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy je cukrem, solą oraz pieprzem, miksujemy na gładki krem i gotujemy kwadrans pod przykryciem. Dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut. Zaczynamy gotować ryż wg wskazań producenta.
Z krewetek usuwamy ogonki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim czosnek, cebulę oraz tarty imbir. Dodajemy krewetki i całość smażymy 1-2 minuty, aż owoce morza się delikatnie zetną. Na koniec dodajemy drobno posiekaną paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku - składniki smażymy kolejną minutę. Na patelnię wlewamy pomidorowy sos, zawartość naczynia zmieszamy i zagotowujemy.

Gotowe gorące curry podajemy z ryżem. Posypujemy je świeżo posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...