piątek, 20 lutego 2015

Pan kurczak pieczony w całości!

Kurczak w całości to danie popisowe mojej Mamy. Nigdzie nie smakował mi tak dobrze jak w domu (każdy z nas ma swoją ulubioną część), długo więc nosiłam się z zamiarem upieczenia mięsa samodzielnie. Kilka dni temu nareszcie przyszła pora na eksperyment - w końcu specjalny stelaż znalazłam pod choinką już ponad 3 lata temu! 
Mięso wyszło naprawdę pysznie i soczyście. Takie danie to dobry pomysł na weekendowy obiad - przygotowania nie trwają długo, a potem kurczak piecze się już sam ;) 

Dobrej soboty i niedzieli!


kurczak pieczony w całości


składniki:
(na 4-6 porcji)

- kurczak o wadze ok.2 kg
- kilka łyżek oliwy
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego estragonu
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- świeżo zmielone sól i pieprz

- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 6-8 ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy
- świeżo zmielone sól i pieprz 

- ulubiona sałatka (np.rukola lub roszponka)


Kurczaka przed pieczeniem ocieplamy w temperaturze pokojowej, myjemy, osuszamy, natłuszczamy oliwą i nacieramy przyprawami - tymiankiem, estragonem, papryką oraz solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Kurczaka nakładamy na stelaż (jeśli nie mamy specjalnego możemy mięso ułożyć w zwykłej brytfance i przekładać na boki w czasie pieczenia), ustawiamy w głębszym naczyniu, a górę korpusu przykrywamy folią aluminiową (żeby za szybko się nie przypiekła). Całość wstawiamy do piekarnika na godzinę. W międzyczasie gotujemy ziemniaki do miękkości, a paprykę i cebulę kroimy na większe kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Po godzinie pieczenia z kurczaka zdejmujemy folię, a po bokach naczynia układamy warzywa. Całość zapiekamy kolejną godzinę*. Podajemy na gorąco, najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty doprawionej wg upodobań.


Smacznego!

* Ogólna zasada pieczenia kurczaka: 1 godzina czasu na każdy kilogram mięsa. Jeśli mamy mniejszy/większy korpus należy go piec proporcjonalnie krócej/dłużej.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Aż żal było jeść... ;)

      Usuń
  2. Ach!!! Zjadłoby się takiego kurczaka z przyjemnością! Prezentuje się baaardzo okazale i smakowicie!! I te ziemniaczki pieczone.. Palce lizać!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...