Mam już jedną sprawdzoną wersję rybnej tarty (przepis z wykorzystaniem łososia i gruszki znajdziecie TUTAJ). Ucieszona rezultatami postanowiłam wypróbować wariant z tuńczykiem. Jako bazę farszu przyjęłam twaróg i parmezan. W ramach dodatków użyłam kaparów oraz oliwek. Całość wyszła pysznie i wbrew pozorom bardzo delikatnie.
Tym samy mam na koncie już drugą dobrą piątkową tartę! ;)
Dobrego dnia i całego weekendu!
tarta twarogowa z tuńczykiem i oliwkami
składniki:
(na formę o średnicy 24cm)
ciasto
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- płaska łyżeczka soli
- 1 jajko (lub 3-4 łyżki zimnej wody)
farsz
- puszka tuńczyka w oleju (ok.150 g po odsączeniu)
- 300 g twarogu
- 5 jajek
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 150 g tartego parmezanu
- 125 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- świeżo zmielone sól i pieprz
- duża garść czarnych wydrylowanych oliwek
Przesianą do średniej miski mąkę ucieramy palcami z drobno pokrojonym zimnym masłem i łyżeczką soli. Dodajemy jajko (lub wodę), zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i owijamy folią - schładzamy godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem dno, przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy. Spód pieczemy 12 minut, następnie usuwamy obciążenie oraz papier i dopiekamy ciasto 10 minut, aż osiągnie złoty kolor. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem dno, przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy. Spód pieczemy 12 minut, następnie usuwamy obciążenie oraz papier i dopiekamy ciasto 10 minut, aż osiągnie złoty kolor. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy twaróg, jajka, kapary oraz parmezan - całość łączymy. W małej miseczce rozrabiamy mleko z mąką - mieszankę dodajemy do masy tuńczykowej, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy farsz przekładamy na podpieczony spód, wydrylowane oliwki delikatnie wtykamy w wierzch nadzienia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Tartę wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut, aż się zarumieni.
Smacznego!
Fajny pomysł! Tym bardziej ,że ostatnio bardzo polubiłam zestawienie ryby z twarogiem. Twoje dodatki Aniu są bardzo zachęcające. Wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńW takim razie powyższa tarta na pewno zasmakuje! Polecam :)
Usuń