piątek, 16 stycznia 2015

kurczak w orzechach z sosem z granatów

Czasami mam chęć na właśnie takie dania! :) Bo choć w kuchni zdecydowanie wolę piec i gotować, zdarza się i smażenie! W zasadzie w poniższej propozycji posłużyłam się wszystkimi tymi technikami obróbki. Ziemniaki wylądowały w piekarniku, sos z granatów to wersja duszona. Tylko kurczak się wyłamał i trafił na rozgrzaną patelnię. Tu się trochę rozgrzeszam, bo do panierki użyłam zdrowych orzechów, a nie tartej chemicznie bułki ;) Całość wyszła pysznie i wbrew pozorom nie bardzo ciężko. 
Zdecydowanie polecam poniższy zestaw na nadchodzący weekend, który startuje przecież już za kilka godzin! Dobrej soboty i niedzieli Wam życzę :)


kurczak w orzechach z sosem z granatów
(inspiracja: Kwestia Smaku)


składniki:
(na 2 porcje)

sos z granatów
- ziarenka wyłuskane z 1 granatu
- łyżka masła
- 1 malutka cebula
- pół szklanki bulionu (najlepiej drobiowego)
- 2 łyżeczki miodu
- świeżo zmielony czarny pieprz


ziemniaki
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- świeżo zmielone sól i pieprz

kurczak
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 roztrzepane jajko
- pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- masło do smażenia (2-3 łyżki)


Połowę wyłuskanych ziarenek granatu miksujemy na gładką masę w blenderze. Jeśli mamy czas przecieramy mus przez sitko, by pozbyć się pestek. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dolewamy bulion i zmiksowany owoc - całość dusimy kilka minut, aż zawartość naczynia się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód i pozostałe ziarenka granatu. Sos doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Utrzymujemy lekko ciepły, aż do podania całego dania.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Ziemniaki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ćwiartki lub domowego kształtu frytki), umieszczamy w misce, skrapiamy oliwą, posypujemy oregano oraz solą i pieprzem. Całość mieszkamy palcami, aż warzywa oblepią się wszystkimi składnikami. Ziemniaki wykładamy równomiernie na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok.20 minut (w połowie czasu obracamy je na drugą stronę).

W międzyczasie przygotowujemy kurczaka. Filet myjemy, osuszamy i dzielimy wzdłuż na 2 cienkie kotlety (możemy je dodatkowo delikatnie roztłuc). Na jednym dużym talerzu umieszczamy roztrzepane jajko, na drugim wymieszane z mąką rozdrobnione orzechy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła. Kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w orzechowej panierce. Mięso smażymy na rumiany kolor, ok.4-5 minut na każdą z dwóch stron.  

Świeżo usmażonego kurczaka podajemy z gorącymi ziemniakami i ciepłym sosem z granatów. Jako dodatek świetnie sprawdza się ulubiona sałata.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...