poniedziałek, 19 stycznia 2015

mini brownies z orzechami pekan

Na dobry początek tygodnia, do porannej kawy, proponuję takie oto babeczki. Są szybkie w wykonaniu, głęboko czekoladowe i bardzo sycące! Nie mam jeszcze zbyt wielkiego doświadczenia z ciastem brownie, ale ten przepis pozwolił mi już zrobić lekkie rozeznanie w temacie ;) To zapewne nie ostatni tego typu wypiek na blogu. 

Miłego poniedziałku!



mini brownies z orzechami pekan
(wg przepisu z Moje Wypieki)



składniki:
(na 9 babeczek)

- 80 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej minimum 70% zawartości kakao)
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis TUTAJ)
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 50 g gorzkiej czekolady - dodatkowej, grubo posiekanej
- 30 g grubo posiekanych orzechów pekan


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło, 150 g czekolady oraz cukier rozpuszczamy w małym garnuszku, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Czekoladowy płyn przelewamy do większej miski, dodajemy roztrzepane jajka, ekstrakt, przesianą mąkę oraz kakao. Całość krótko miksujemy. Na koniec dodajemy do masy posiekaną grubo czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonych masłem foremek - wierzch każdej babeczki posypujemy orzechami (możemy je lekko powciskać w masę). Muffinki pieczemy ok.15-20 minut, studzimy. Babeczki powinny być chrupkie na zewnątrz i lekko wilgotne i zbite w środku.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Po kurczaku w orzechach z ziemniakami i granatami, takie bułeczki na deser- to sama rozkosz!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...